Членът на ВСС Вероника Имова не е просто "една българска майка"

Бившият върховен съдия живее с адвоката на семейство Монови

Вероника Имова. Сн. БГНЕС, архив

Позициите на Висшия съдебен съвет и част от членовете му по казуса "Полфрийман" продължават да изумяват. Особено внимание заслужи разгорещената реч на бившата върховна съдийка Вероника Имова, произнесена във вторник. Тя обяви, че ВСС не може да си "затваря очите пред факти, ĸoитo coчaт зa зaвиcимocти вътpe в caмaтa cъдeбнa влacт…" Оказа се, че съдия Имова е пропуснала да спомене някои факти, които хвърлят огромна сянка върху собствената ѝ независимост.

Имова громеше съдебния състав на Софийския апелативен съд, който взе окончателното решение за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. Съставът е председателстван от Калин Калпакчиев , който е председател на Съюза на съдиите в България.

Съдийската организация е критична към мнозинството във ВСС, от което част е самата Имова. Съдия Имова намекна, че съдия Калпакчиев е зависим от Българския хелзински комитет, защото по делото "Полфрийман" има позиция на председателя на БХК Красимир Кънев, който адвокатства за предсрочното условно освобождаване на австралиеца.

Съдийският съюз и БХК са работили заедно по международни проекти, но Имова пропуска да спомене простия факт, че БХК по принцип дава позиция за поведението на затворниците, защото от години наблюдава системата.

Имова каза: "He мoжeм дa cи пoзвoлим зaвиcим и пpиcтpacтeн cъcтaв дa глeдa eднo тaĸoвa дeлo, ĸoeтo ce oтнacя ĸъм eдин oт нaй-cepиoзнитe eлeмeнти – нaĸaзaниeтo. He мoжe дa ce ĸaжe, чe тyĸ имa пълeн бaлaнc мeждy пpaвo и cпpaвeдливocт… Cpeщy eдин yбиeц, ĸoйтo нe caмo yби eднo бългapcĸo мoмчe и пpoля бългapcĸa ĸpъв, нo нaпpaви oпит дa yбиe дpyгo бългapcĸo мoмчe. Koгo зaщитaвaмe ниe?". Колегата ѝ Драгомир Кояджиков обясни, че Имова е говорила като "една българска майка".

Съдия Имова не е просто една "българска майка", а член на Висшия съдебен съвет, призван да взема обективни решения. Тя бе назначена във ВСС от политическата квота с протекцията на ГЕРБ и това няма как да се изтрие от биографията ѝ. Имова няма как да превключва, когато си пожелае от режим "една българска майка" до безпристрастен член на ВСС.

Оказа се, че ролята ѝ на "майка" във ВСС има обяснение. Вероника Имова е партньорката в живота на адвокат Пеню Грозев. Той е представлявал семейство Монови като частни обвинители и граждански ищци по делото срещу австралиеца, съобщи "Свободна Европа". Пеню Грозев и Имова са били съпрузи. След развода им те отново заживяват заедно. Обстоятелствата около съжителството им са обществено достояние. От декларацията на Имова, публикувана на интернет страницата на Народното събрание, става ясно, че тя живее във "фактическо съжителство" с адвокат Грозев.

Адвокат Грозев, с когото тя съжителства, обявява на страницата си във Фейсбук на 20 септември, че "съдебният състав, освободил убиеца на българи, е незаконен, съгласно практиката на ЕСПЧ. Защото не е безпристрастен!".

Вероника Имова е взела участие в гласуванията на двете позиции на Съдийската колегия във ВСС по случая "Полфрийман", допълва "Свободна Европа". С първата позиция ВСС казва, че се "споделя усещането на близките на убития за нарушен баланс между правото и справедливостта". С втората позиция ВСС осъди натиска на улицата върху съдебния състав. Вероника Имова не е съобщавала публично, че има връзка със страна по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България