Членове и напуснали сдружение "България на гражданите" спорят има ли разцепление

Към момента няма постъпили заявления за напускане на членове на Клуб "Пловдив на гражданите", част от сдружение "България на гражданите", основано по инициатива на Меглена Кунева. Това обяви Динко Атанасов, председател на местната структура на сдружението в понеделник по повод на съобщението от края на миналата седмица за напуснали членове от Пловдив..

С напредването на предизборната кампания се засилва натискът върху проекта "България на гражданите", насочен главно срещу партия "Движение България на гражданите", но безусловно засяга и сдружение "България на гражданите", коментира и председателят на УС на неправителствената организация Георги Атанасов.

"Безспорно проява на такъв натиск е добилото известност напускане на партията на част от членовете на пловдивската организация", продължи той. Според него напускането на партията на част от членовете ѝ е зле поставено и режисирано театрално събитие, охотно и безкритично разпространено от организираните "безпристрастни медии".

"Твърдението на главното действащо лице в този спектакъл е за напускане на над 870 негови членове от Пловдив и Пловдивска област. Това твърдение е, меко казано, силно преувеличено", подчертава Георги Атанасов.

Той заявява, че никой от членовете на сдружението от регионалния клуб "Пловдив на гражданите" не е подал или подавал молба в клуба или в администрацията на сдружението за напускане на сдружението.

В отговор на твърдението му бившият член на екипа на Сдружение "България на гражданите" в Пловдив Зарко Сарафян изпрати отворено писмо до медиите, в което твърди, че 885 души напускат структурата.

"Януари месец 2012 г. в централата на сдружение България на гражданите - тогава на ул. "Бенковски” - аз и колегите ми депозирахме 885 заявления за членство в сдружението, които бяха приети. Именно на базата на тези членове месец по-късно – на 26 февруари - се учреди и първата организация на сдружение България на гражданите извън столицата, пловдивската – събитие, което се проведе в препълнената зала "Съединение” и на което лично г-жа Меглена Кунева и г-н Даниел Вълчев обявиха екипа, който ще работи за град Пловдив: Ивана Папазова, д-р Димитър Шишков, Михаил Кьосев и Зарко Сарафян", се казва в писмото.

"Тези 885 души са хората, които напускат, и ако не сте знаели, че съществуват, това много добре обяснява защо тези хора заявиха, че вече не искат да са част от сдружение България на гражданите. Това са фактите и цифрите и смятам, че нямат нужда от повече коментар", пише Сарафян.

Напусналият припомня, че идеята на сдружението да бъде моралният борд и коректив на партията, да сигнализира, когато кривне от правилния път.

"Затова недоумявам, че в този момент, когато очевидно се случва нещо нередно в партията, точно ръководството на моралния борд на партията се учудва, че членовете му имат ясни и категорични политически позиции", пише Сарафян.

Споделяне

Още от България