Членове на "България на гражданите" в Сливен поискаха оставката на Кунева

Скандал избухна в сряда в "Движение България на гражданите" (ДБГ), след като членове на формацията от Сливен поискаха промени по върховете на партията, защото в кандидат-депутатските листи се налагали удобни за централното ръководство хора. Според Момчил Пантелеев, който е член на общинското ръководство на ДБГ, за поведението на сегашното ръководство трябва да бъде търсена отговорност.

"Идеята ни е да се възползваме от клауза в Устава за свикване на национално събрание. То трябва да бъде поискано от една четвърт от структурите в страната и да има две точки. Първо, търсене на отговорност от председателя на партията (Меглена Кунева) и Националния съвет и втора точка - изменение на Устава. Националният съвет трябва да се съобразява с решенията на местните структури", коментира Пантелеев.

На 22 март Националният съвет на ДБГ освободи областния координатор на Сливенска област Георги Балабанов. Малко преди това Балабанов бе изпратил до ръководството протокол от заседание на областния съвет на партията, от който става ясно, че е бил единодушно избран за водач на листата в Сливен. Писмото му до ръководството обаче доведе единствено до неговото отстраняване с мотив, че Националният съвет на партията не приема ултиматуми за водачи на листи.

Самият Балабанов обясни в сряда, че не е искал да става водач на листата, но действително е изпратил протокола, одобрен от областния съвет на партията в Сливен. Той допълни, че е научил за отстраняването си от медиите. Заедно с него са напуснали част от ръководствата на общинските структури и хора от Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Желание да напуснат партията са заявили 80 от общо 140 активни членове на "Движение България на гражданите” в областта, каза Балабанов.

Тези, които остават, ще се възползват от правото си да искат смяна на ръководството на партията. Балабанов коментира, че в партията липсва прозрачност при вземане на решения, а целта е да се влезе в парламента на всяка цена, като се залага на популистки обещания. Той коментира, че е бил освободен за назидание, а проблем с налагане на водачи на листи има още в Бургас, Габрово и Пловдив.

На 12 март ръководството на "Движение България на гражданите" (ДБГ) обяви, че две трети от лицата в листите на партията ще са нови, а една трета от всички ще са жени.

"Всеки може да бъде издигнат за кандидат, стига да отговаря на следните условия: да няма принадлежност към ДС и БКП, да приема устава, ценностите и предизборната платформа на движението, да има добро име в обществото, да е доказал качества за работа в екип и да има принос за публичния образ или организационното укрепване на ДБГ", обяви тогава организационният секретар Калин Томов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?