Членове на група за подпомагане на самоубийства арестувани в САЩ

Широкомащабно разследване за мрежа от хора, осъществяващи съдействие за самоубийства, доведе до повдигане на обвинения срещу четирима души в САЩ и обиски в няколко щата. Все още не е известно за колко смъртни случая става дума, предаде АП.

Четирима членове на мрежата "Последен изход" (Final Exit) бяха обвинени за това, че са помогнали на 58-годишен мъж от Джорджия да сложи край на живота си чрез инхалиране на хелий.

Групата е изготвила специален наръчник за хора, които искат да се самоубият, в който има инструкция да закупят два нови резервоара с хелий и качулка, наричана "exit bag".

В разследването участва и ФБР. Властите в Аризона проучват дали става дума за група, която се занимава със самоубийства.

Президентът на "Последен изход" е Томас Гудуин и членът на организацията Клари Блеър са арестувани в сряда в къща в западна Джорджия. Това е станало след операция, при която агент под прикритие е действал като член на групата.

Властите в Мериленд са задържали медицинският директор на групата д-р Лорънс Д. Егберт, на 81 години от Балтимор, и Никлас Алек Шеридан, също от Балтимор, който е бил регионален координатор на групата.

Четиримата са обвинени за помагачество в самоубийства, фалшификация на доказателства и нарушение на закона срещу рекетирането на щата Джорджия.

Разплитането на мрежата започва със самоубийството на Джон Селмър през юни 2008 г., чиято майка твърди, че 35-годишният ѝ син е страдал четири години от рак на гърлото и устната кухина, правена му е операция и са били планирани още интервенции.

Зная, че той беше депресиран, казва майката, която е имала подозрения за смъртта му, но неговите братя и сестри казали, че не е самоубийство.

Тя обаче не смята, че срещу групата трябва да бъдат повдигнати обвинения, ако е помогнала за смъртта на сина ѝ, защото той е искал именно това.

Властите са издали заповеди за претърсване на 14 места в девет щата на САЩ, включително и офиса на групата в Джорджия и компания в Монтана, която е снабдявала извършителите с необходими материали.

Според наличните данни, в клуба са били приемани неизлечимо болни хора, които искат да си отидат от живота. Вноската за участие е 50 долара. Групата наброява 3000 души и съществува от 2004 г. Членовете ѝ твърдят, че не са подтиквали никого към извършване на самоубийство, но когато някой реши да си отиде от живота, го "държали за ръка".

В момента следователите се опитват да изяснят дали скорошно самоубийство на жена от Аризона е свързано с мрежата "Последен изход".

Споделяне

Още от Свят