Членове на "Ислямска" държава се опитват да се спасят от участие в бойни действия

Членове на "Ислямска" държава се опитват да се спасят от участие в бойни действия

Чуждестранни бойци на Ислямска държава се опитват да избегнат участие в бойни действия в Ирак с медицински бележки или молби да бъдат прехвърлени в Сирия или в родината си, като твърдят, че ще извършат самоубийствени атентати. Някои от тях просто отказват да се бият, показват открити от иракските сили документи за 14 "проблемни" бойци от съставения предимно от чужденци батальон Тарик бин Зияд.

Когато беше в разцвета си "Ислямска държава" привличаше всеки месец хиляди нови бойци, контролираше една трета от иракската територия, а чужденците се смятаха за най-коравите бойци на групировката. Но групировката постепенно загуби територии и привлекателност и сега бойците ѝ са обсадени в западната част на Мосул - някога най-големия град под неин контрол. Загубите ѝ обаче събуждат притеснения в Европа, че разочарованите ѝ бойци може да се върнат у дома.

"Той не иска да се бие, иска да се върне във Франция", показват бележките за 24-годишен французин от алжирски произход. "Твърди, че желанието му е да извърши мъченическа операция във Франция. Твърди, че е болен, но няма медицински документи", става ясно от бележките за един от петимата бойци, записани като френски граждани или живели във Франция.

Двама бойци от Косово са отказали да се бият и са поискали да бъдат прехвърлени в Сирия. Единият казал, че страда от главоболие.

От 2011 г. досега в "Ислямска държава" са се влели най-много френски граждани, в сравнение с която и да е друга европейска държава. През първата половина на миналата година френското правителство съобщи за рязък спад в броя на своите граждани, заминаващи за Сирия и Ирак, за да се присъединят към групировката, но близо 700 все още са там. Общо над 4000 бойци от страни от ЕС са посетили Ирак и Сирия. Според доклад на Международния център за борба с тероризма в Хага около една трета от тях са се върнали.

Потвърдена е смъртта на 14 на сто, останалите все още са в чужбина или в неизвестност.

"Хората казват, че те са най-мотивираните, но има много чуждестранни бойци, които пристигнаха и разбраха, че нещата са различни, че не е това, което са очаквали. Те смятаха, че ще е голямо приключение", казва Аймен ат Тамими, анализатор, специалист по екстремистките групи, който е събрал онлайн архив от документи на "Ислямска държава". Някои от тях показват подобни проблеми с бойния дух.

Джихадистката организация води подробна документация, която разкрива начина ѝ на работа, след като бойците ѝ бъдат прогонени от дадена територия. Иракските сили са открили документите за чуждестранните бойци в жилище в мосулския квартал Ал Андалус, използвано за административен център на батальона Тарик бин Зияд. Според съседите екстремистите са изнасяли документи и компютри от сградата, преди да я подпалят, докато иракските сили са завладявали района.

"Тези чуждестранни бойци са най-свирепите, срещу които някога сме се били", заяви подполковник Муханад ат Тамими, чиято част е открила непокътнатите документитe на бюро. "Когато тези бойци отказват да се бият, значи са разбрали, че тази организация представлява фалшив ислям, а не този, за който са дошли да се бият", гласи неговото заключение, цитирано от в. "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?