Членове на НОЩ отричат да са взимали по 35 000 лв. на месец за работата си

Членове на НОЩ отричат да са взимали по 35 000 лв. на месец за работата си

Членове на бившия Национален оперативен щаб (НОЩ) срещу коронавируса влязоха в обяснителен режим, че не са получавали възнаграждения за работата си в него, извън заплатите, които нормално взимат на заеманите от тях постове.

Повод за реакцията е изказване на икономическия експерт и бивш депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова отпреди няколко дни, в което тя твърди, че членове на НОЩ са получавали по 30-35 000 лева без да вършат нищо.

"Пандемията не е отминала, само е затихнала. Някои не могат да управляват кризи, а тази криза беше много дълбока. Този някой е бившето правителство и така нареченият щаб. Те взимаха по 30-35 хиляди лева заплати на месец, което е немислимо и за най-елитните IT специалисти в България, а на практика не вършиха никаква дейност. Виждате цялата бъркотия в здравната система", каза пред БГНС Мика Зайкова на 31 май. Тя обаче не уточнява кого визира и в какво качество е получавал такава заплата.

Пръв на изказването още същия ден реагира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който отрече да е взимал пари за участието си в щаба.

"Не са 35 000, а 39 000 лева", пошегува се проф. Кантарджиев, но уточни, че истината била съвсем друга. "Никога не съм взимал заплата и не знам колеги от оперативния щаб да са взимали пари за денонощната си работа в продължение на 12 месеца. Мисля, че и проф. Венцислав Мутафчийски, и доц. Ангел Кунчев също не са взимали", каза той пред БГНС.

"Смятам, че не е етично да се взимат пари за здравето на българския народ, когато отдадохме последните си сили и възможности да направим така, че да има по-малко заболели и починали българи", каза още той.

В сряда да е взимал пари отрече и математикът на щаба проф. Николай Витанов, който и в предишни свои изяви е изтъквал, че не е взел и една стотинка за работата си.

Витанов коментира в сряда пред БНТ, че дори е готов да даде награда - 10% от сумата на този, който докаже, че е получил тези средства.

"Намираме ги, слагаме ги на масата и давам веднага 10%", каза Витанов.

Това са митове и легенди, целта е да се дискредитира работата на Националния оперативен щаб, допълни още математикът.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?