Членовете на БСП ще избират пряко лидер на партията на 26 април

Членовете на БСП ще избират пряко лидер на партията на 26 април

Първият пряк избор на председател на БСП ще се проведе на 26 април, а ако има балотаж той ще е на 3 май. Решението беше взето от Националния съвет на партията.

Одобрен бе и състав на Централна комисия по провеждане на избора. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов, който в момента е член на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На 26 април обаче не само БСП ще избира лидер. През ноември ДПС реши да избира новото си ръководство на същата дата. 

При социалистите отсега са ясни двама от претендентите за поста. Това са настоящият лидер Корнелия Нинова и Красимир Янков от вътрешната опозиция. Янков се гласеше да поеме временно лидерския пост след евроизборите, когато Нинова подаде оставка. Тя обаче пресече амбициите му, след като размисли и реши да остане на поста.

Засега изглежда Нинова ще бъде преизбрана, признават дори опозиционерите в партията, които казват, че няма силен конкурент за поста. 

За избран ще се смята кандидатът, който получи поне половината плюс един от гласовете на членовете на партията. Ако се стигне до балотаж, избран ще е този, който спечели най-голям брой гласове. Всеки един социалист ще може да участва в прекия избор.

"Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. В един ден ще се проведе гласуването. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател", каза зам.-председателят на партията Деница Златева.

Всеки кандидат ще трябва да представи платформа и виждане за развитието на партията.

"Надявам се, че ще имаме интересна предизборна кампания.Това да бъде сблъсък на идеи, а не на това кой харесва или не харесва ръководството", добави тя.

По време на кампанията Нинова няма да изпълнява функциите на председател, за да може да се гарантира равнопоставеност.

Допреди 2 години председателите на БСП се избираха от конгрес, но 49-то му издание през 2017 г., по предложение именно на Нинова, реши да направи промяна, според която партийният председател се избира и сваля с гласовете на партийните членове.

Още тогава беше прието, че за пръв път такъв избор ще има след изтичането на мандата на сегашното ръководство.

По-рано тази година Нинова все пак се опита преждевременно да предизвика пряк избор, но предложението ѝ беше отхвърлено.

Вътрешната опозиция пък няколко път искаше да върне старите правила, но така и не успя. Сега притесненията на опонентите на Нинова са, че е възможно преди вота в партията да бъдат записани нови членове, които да решат вота. Затова настояваха да има правила, които да определят колко време трябва да си бил член на партията, за да гласуваш за лидер.

Почти не коментирали казуса с подкрепата за Цацаров 

Въпреки че нямаше такава точка в дневния ред, се очакваше на заседанието да бъде обсъдено и разцепването на парламентарната група на БСП при гласуването за нов избор на КПКОНПИ. Почти половината социалисти подкрепиха Цацаров, въпреки че Нинова обяви от трибуната, че има решение всички да гласуват против. Темата обаче била бегло спомената.

До вчера ръководството на партията твърдеше, че подкрепилите Цацаров са пренебрегнали решението на парламентарната група, защото то било да се гласува против, а който иска да го подкрепи – трябва да го направи, след като изкаже позицията си от парламентарната трибуна. Нито един от 27-те гласували за Цацаров обаче не се изказаха от трибуната. 

Още след гласуването, което показа разцеплението в БСП по темата, неофициално социалисти коментираха, че виждат в "шареното гласуване" "дългата ръка" на Цацаров и депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, а други – че причината е в дебатите в групата на социалистите, които позволили да се гласува "по съвест", но без да заявяват това предварително от парламентарната трибуна. 

Сега Златева призна, че никой не е нарушил решението на парламентарната група.

Тя коментира и изминалото гласуване на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. "Имало е решение на парламентарната група, но също така е имало възможност всеки от народните представители да гласува както той усеща и смята, че трябва да подкрепи или съответно да не подкрепи избора на г-н Цацаров. Те са се съобразили с решението на парламентарната група. Вече най-добре е да питате колеги, които са гласували. Аз не съм народен представител. Това не е бил акцент на днешния пленум", посочи тя.

През седмицата ръководството на партията официално смъмри подкрепилите Цацаров, но всъщност е било очаквано някои социалисти да гласуват така. Изненадата била, че са 27, очакването било да са по-малко.

"Парламентарната група на "БСП за България" има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност", пише в декларация от името на парламентарната група, публикувана ден след вота.

БСП възложила на депутатите си да разработят правила за контрол на главния прокурор

В събота пленума на социалистите възложи на парламентарната група на БСП да разработи предложенията си за отчетността и контрола върху дейността на главния прокурор.

"Имаше наша позиция по отношение на предвижданите реформи в съдебната система, предвижданата конституционна промяна, изобщо дебата за отваряне на конституцията. Ние дадохме мандат на парламентарната група да разработи нашите предложения по отношение отчетността и контрола върху дейността на главния прокурор, на актовете му", каза Златева. 

Тя добави, че след като БСП получи покана за участие в консултации за промяна на Конституцията "ще седнем по-конкретно, да видим какви предложения има и да изработим нашата позиция".

Споделяне

Още по темата

Още от България