Членовете на "Да, България" ще имат право на особено мнение, партията ще работи и с активисти

За две седмици бъдещата формация е събрала около 80 000 лева

Снимка: БГНЕС

Всеки бъдещ член на движението на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" ще има право да изразява особено мнение при формиране на общите партийни позиции, стига да не противодейства на осъществяването им. Това е записано в проекто- устава на партията, публикуван на страницата на движението.

Партията ще приема всички, поискали да бъдат нейни членове, извън сътрудниците или служителите на бившата Държавна сигурност, както и онези, пред които има законови пречки да членуват в партия.

В проекто-устава на новата формация за първи път е предвидена възможността в дейността на движението да се включват граждански активисти. Редът и условията за тяхното ангажиране за каузата ще се определя от широкото ръководство на "Да, България" – Национален съвет.

Документът, който трябва да бъде обсъден и приет на учредителното събрание на партията в събота, предвижда върховният управленски орган на формацията да бъде Национална конференция. Тя ще се свиква не по-рядко от веднъж на 3 години.

Конференцията ще избира Национален съвет, който трябва да се събира веднъж на 3 месеца. Председателят на движението ще се подпомага от изпълнителен съвет. Лидерът пък има право да делегира права по своя преценка.

Имуществото на партията ще се формира от членски внос, дарения и други способи и средства, позволени от закона. Финансовата дейност ще се осъществява въз основа на годишен бюджет, който се приема от Националния съвет по предложение на Изпълнителния съвет.

Учредителната конференция на движение "Да, България" ще се проведе в събота в София. На нея се очаква бившият правосъден министър Христо Иванов да бъде избран за председател, а новосформираната формация да състави своите управленски органи.

От партията уточняват, че разработват график, по който веднага след това да организират срещи в различни градове на страната.

Първоначално обиколките ще се правят с деветместен бус, отстъпен за нуждите на движението от двама нови членове. "Когато пътуваме – ще е с него. Ще плащаме само бензина и после ще го връщаме на двете момчета, които ни го дадоха. Бусът дори ще бъде брандиран", разказаха партийците пред Mediapool.

Междувременно в четвъртък от "Да, България" публикуваха на интернет страницата си своя втори финансов отчет.

Само за две седмици дарителската кампания е събрала 78 559 лева и надхвърля с повече от 50% поставените цели за набиране на 49 хиляди лева за разходи през първите два месеца преди учредяването на партията.

Досега в специалната банкова сметка, разкрита с решение на инициативния комитет на името на Христо Иванов и с достъп на още двама учредители до нея, са постъпили 61 357 лева. Останалата сума е левовата равностойност на даренията чрез PayPal, които са общо 8 759 евро. Дарителите са общо 578 души, а средната стойност на едно дарение е 132 лева. Има постъпили само четири дарения на стойност над 1000 лева, като най-голямото е на стойност 8915 лева от българин, живеещ в Лондон. Нови 5000 лева сега са постъпили от член на инициативния комитет. Най-голямата част от даренията са на стойност между 20 и 100 лева.

Събраните досега 78 559 лева ще се използват за покриване на разходите по учредяването и регистрацията на „Да, България“ като политическа партия, както и за други събития и кампании. След учредяването на партията всички останали пари ще бъдат внесени в банковата сметка на партията.

От формацията обясниха пред Mediapool, че към момента в дареното им пространство за централа действа доброволчески щаб, който подготвя урчедителната конференция в събота. Междувременно над 15 души всекидневно отговарят на телефонни повиквания, електронни писма и фейсбук-заявления за включване на граждани в структурите на "Да, България".

Споделяне

Още по темата

Още от България