Членовете на тристранката няма да обявяват доходите си публично

Парламентът отмени на първо четене задължението на членовете на управителните съвети на национално представените работодателски и синдикални организации да декларират доходите си.

Промените, които добиха публичност с името на вносителя си – лидерът на РЗС Яне Янев, бяха приети в края на 41-ото Народно събрание. Депутатите ги гласуваха под натиска на протестите срещу цените на електроенергията и ЕРП-тата. Промените разшириха доста обхвата на лицата, които трябва да подават имуществени декларации по този закон.

Сред тях влязоха членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество, директори на големи дружества, които подлежат на регулация от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, кандидати за народни представители, евродепутати и други.

Промените предизвикаха недоволството на членовете на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в началото на април те го напуснаха в знак на протест.

Ако промените бъдат приети и на второ четене от парламента ще отпадне задължението имуществото си да отчитат членовете на управителните и контролните органи на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, чиито представители са постоянни членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Вносителите за отпадане на поправката "Янев" - Ваня Добрева, Христово Монов и група депутати от БСП в мотивите си посочват, че тя е в разрез с конституцията и с международни актове, по които България е страна. Отбелязано е, че когато членовете на работодателски и синдикални организации участват в управлението на обществени институции като НОИ и НЗОК, те подават декларации за доходите и имуществото си.

В мотивите се допълва, че нито една национална работодателска или синдикална организация, още по-малко членовете на нейните управителни и контролни органи, не се издържат от публични средства. Що се отнася до участието им в Националния съвет за тристранно сътрудничество, се посочва, че това не е пряк управителен орган, който разходва публични средства.

При първия доклад за дейността на правителството преди седмица премиерът Пламен Орешарски посочи, че една от спешните задачи на кабинета ще бъде възстановяване работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?