Членовете на ЦИК си разпределиха задълженията

На първото си заседание в понеделник, открито с питка, мед, сол и шампанско, Централната избирателна комисия (ЦИК) определи шест работни групи, които започват работата си още от следващия ден.

Видът на интегралната бюлетина, най-спорното нововъведение от поправките в избирателния закон, не е бил разглеждан. Според ЦИК обаче има време, тъй като законовият срок за утвърждаване техническия образец на бюлетините е 28 дни преди изборния ден.

ЦИК реши Михаил Константинов да оглави работната група на комисията  по изборните книжа, определяне на мандатите, компютърна обработка на изборните резултати и издаване на бюлетина, съобщиха говорителите на ЦИК Бисер Троянов и Александър Александров, които заемаха същите длъжности и на предишните избори.

В същата група са четирима математици - освен Михаил Константинов, това са Александър Петров, Мустафа Карадайъ, Иларион Иларионов и петима юристи - Пламен Киров, Сабрие Сапунджиева, Севдалин Божиков, Цветозария Кътева, Антоанета Груева. Групата е отворена и всеки непосочен член може да участва в обсъждането на изборните книжа. 

Групата по регистрацията за изборите на партии и коалиции, инициативни комитети, кандидат-депутати и застъпници ще е председателствана от президентския съветник Пламен Киров. Александър Петров ще отговаря за групата по състава и дейността на районните и секционни избирателни комисии; Нина Топузова е шеф за методическите указания, Бисер Траянов оглавява групата по условията и реда на предизборната кампания, а Сабрие Сапунджиева - по организационни и финансови въпроси.

На заседанието си във вторник ЦИК ще определи графика кога ще започне приемът на документи на партиите за изборите и другите изборни мероприятия.

На първото си заседание комисията реши още, че нейните заседания, както и тези на районните и секционните избирателни комисии за парламентарните избори ще се състоят само при условие, че на тях присъстват над половината от членовете ѝ. Решения ще се взимат с квалифицирано мнозинство от 2/3 от присъстващите на заседанието като гласуването ще става явно само "за" и "против" без възможност на членовете да се въздържат от гласуване.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?