Членовете на ВСС отричат за SMS-а, но само половината са готови да го докажат

Хванат в лъжи за автора на съобщението, Яне Янев отказа да навлиза в "граматични детайли"

Ясен Тодоров. Снимка: БГНЕС

Членовете на Висшия съдебен съвет дружно отрекоха в понеделник да са изпращали есемеса до Бойко Борисов, който уличи скритите зависимости между изпълнителната и съдебната власт миналия четвъртък. Приблизително половината от тях са дали съгласие да се извадят разпечатки на есемесите им, за да докажат, че са невинни, а другата половина са отказали. Това се случи в понеделник на неофициално работно заседание на ВСС по темата.

След края му единствено шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров застана пред журналистите, за да обясни, че той лично е отказал да вади справка от мобилния си телефон за изпратените есемеси. Тодоров за породен път каза, че "определени кръгове" клатят държавата с раздухването на скандала.

"Уважаеми журналисти, днес (понеделник) всички членове на ВСС декларираха един по един, че не са изпращали този есемес. Казал съм на моите колеги с кого съм комуникирал от 9.30 до 12.30 през този ден (четвъртък). Който иска да си прави разпечатка... Моята позиция е, че ако тръгнем по тази плоскост, ще влезем в обяснителен режим и пак ще дойде ден, в който някой пак ще каже нещо и ще трябва да си правим разпечатки на всичките комуникации. Аз комуникирам с много мои приятели и със семейството ми, не искам моята кореспонденция да излиза наяве", заяви Ясен Тодоров.

В четвъртък стана известно, че премиерът Борисов е получил есемес за хода на дискусията във ВСС за проверката на аферата "Яневагейт". В съобщението е визиран шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов, на когото Борисов препраща есемеса. Именно Панов предприе безпрецедентния ход да покаже публично есемеса, който гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме."

Веднага след избухването на скандала Борисов се появи на заседанието на ВСС, без да бъде канен, а част от членовете на съдебния съвет го посрещнаха със ставане на крака, което нагледно показа убеждението им, че съдебната власт е по някаква начин подчинена на политическата.

Акцията на премиера отчасти успя да замаже скандала, тъй като го разми. Веднага след височайшото посещение мнозинството във ВСС прекрати половинчатата си проверка по аферата "Яневагейт", без да открие виновни.

Множество юристи и политически анализатори видяха в този случай пример за явните намеси на изпълнителната власт в делата на съдебната, както и доказателства, че Бойко Борисов може да се разпорежда във ВСС.

В петък премиерът отрече член на ВСС да му е пращал съобщението и каза, че го получил от свой съветник. Отговорността самоотвержено пое лидерът на РЗС и премиерски съветник за борба с корупцията Яне Янев, който през почивните дни обиколи телевизиите да свидетелства, че той е изпращачът. Фактът, че есемесът е написан от първо лице множествено число и по всичко личи, че написан от представител на мнозинството във ВСС, не смутиха Янев. Той отказа да влиза в "граматиката" на съобщението.

Обяснението може да е, че някой от ВСС е пратил съобщението на Яне Янев, той на свой ред до е препратил до премиера, който го е върнал на Панов.

Представител на РЗС във Висшия съдебен съвет е Димитър Узунов, бивш шеф на районния съд в Сандански. Узунов бе описан от Владимира Янева като "човека на Бойко в съвета".

В понеделник Ясен Тодоров обясни, че той лично не намира основание Етичната комисия на ВСС да се занимава с този случай.

"За мен истината е, че работите са много по-дълбоки, че определени кръгове клатят държавата. По-късно през тази календарна година ще стане ясно. Няма да казвам кой (клати държавата), че някой пак ще тръгне да ме съди като "Биволъ". Аз съм гражданин и аз си правя своите изводи по действията на определени лица, политически фигури, магистрати...", обясни Тодоров.

Не се вглеждайте в граматиката

Яне Янев продължи медийните си участия, упорито укривайки името на първоизточника на текстовото съобщение. "Когато има една ли друга кореспонденция, нека да не се вглеждаме в граматическите детайли, защото ако се вгледаме, трябва да направим един урок и да се върнем в пети, шести или седми клас. И да направим анализ на прости или сложно изречения... Кой ми изпраща есемеси е лично моя работа", неясно коментира Янев в понеделник пред Нова телевизия.

Той твърди, че есемесът му е пратен от "служител в администрацията на ВСС", което пак не се връзва с "граматичните детайли", защо този служител се изживява като член на ВСС.

По повод съмненията, че членове на ВСС докладват лично на премиера случващото се в съвета, които се появиха още покрай излизането на записите от "Яневагейт", Яне Янев лаконично увери, че "не става въпрос за докладване и вие трябва да разберете следното нещо – че в съдебната система има тежък проблем (…) проблемите са и на законодателно ниво".

Той не пропусна да използва опорните точки, прокарвани от медиите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, според които председателят на ВКС е част от "сценарий", целящ овладяването на съдебната система отвътре. По думите на Янев "Лозан Панов напоследък говори много остро, за да прикрие случващото се в ключовите съдилища в страната. Целта е определено лоби да узурпира всички тях".

"Авторите на този сценарий са много. Съвсем скоро ще стане ясно, че крайната цел не е реформа в съдебната система, а само персонални рокади", продължи конспиративното си изложение съветникът на Борисов, конкретизирайки единствено, че въпросното лоби искало да лансира за председател на Софийския апелативен съд съдия Владимир Йорданов, който м.г. временно оглавяваше Софийския градски съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България