Членовете на ВСС се готвят да си тръгнат с гласуваните от тях солидни бонуси

Само Калин Калпакчиев и Соня Найденова не желаят обезщетения

Членовете на ВСС се готвят да си тръгнат с гласуваните от тях солидни бонуси

Избираемите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича на 3 октомври, се готвят да си тръгнат от съвета със солидни бонуси, които самите те си гласуваха през март т.г.

Единствено Калин Калпакчиев и Соня Найденова са декларирали, че не желаят да получат въпросните обезщетения, каквито принципно се полагат на магистратите при напускане, съобщи сайтът "Де факто".

Бонусите бяха гласувани на 16 март, като повечето членове на съвета тогава подкрепиха предложението стажът във ВСС и в Инспектората към него да се зачита за магистратски стаж, въпреки че в закона няма подобно нещо. Максималното обезщетение в тази хипотеза е 20 брутни заплати.

По време на обсъждането на темата през март малцинството в съвета категорично се противопостави, определяйки привилегията като "мнима и недопустима", тъй като подобно приравняване липсва в Закона за съдебната власт, но в крайна сметка то бе прието.

Членовете на ВСС получават най-високите заплати в системата, равни на тези на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. Възнагражденията бяха определени от парламента по настояване на самите членове на ВСС.

По информация на електронното издание на 13 септември представляващият съвета Димитър Узунов е възложил на главния секретар да събере необходимата информация, свързана с определяне размера на обезщетението на всеки член на кадровия орган, да се подготвят заповедите и парите да бъдат платени до 3 октомври, когато изтича мандатът на настоящия състав на съвета.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?