Чобанов вече не се дразни от очите на Самуил, привличали хората

Чобанов вече не се дразни от очите на Самуил, привличали хората

Очите на паметника на цар Самуил, който вече от седмица се издига до базиликата "Света София", се харесват на гражданите, а монументът се радва на голям успех. Това заяви зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов, като подчерта, че светещите очи на фигурата не го дразнят.

"Никога не съм казвал, че очите ме дразнят - не е имало такъв тип разговор. Казвал съм, че всички ефекти по един паметник следва да се обмислят внимателно и да се съгласуват. Очевидно се радват на огромен успех светещите очи. В процедура сме, в момента работим за решаване на технологичните проблеми и след това предстои съгласуване с Министерството на културата по този въпрос", добави Чобанов.

От думите му се разбра, че все още не е разрешен въпросът със собствеността на паметника.

Според Чобанов най-важното е, че монументът се радва на успех: "Хиляди хора минаха. Оттам нататък - колко силно ще греят очите, това са подробности, които не бива да се превръщат в обществен дебат".

"След като патриархът освети монумента, след като президентът го откри, нека не заместваме този важен национален въпрос с дребнотемие", призова Тодор Чобанов.

Не е ясно кога паметникът ще стане собственост на общината. "Не сме го приели още, защото имаме забележки - имаше проблем с външното осветление, имаме и други дребни забележки. Като се изчистят, ще направим приемно-предавателен протокол, ще направим съответния договор и ще станем собственици", каза зам.-кметът по културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България