Чомаков хареса идеята с комитета

Синият кмет на Пловдив Иван Чомаков, който поддържа добри отношения с Първанов, определи идеята на интелектуалците като хубава. “Тези хора са извън политиката и управлението и пряко усещат ефекта от местната власт, затова тяхното мнение е голямо признание”, каза той пред Mediapool.

Според Чомаков включването на гражданското сдружение в изборите за кметове ще има по-скоро положителен ефект. Това е знак за още по-мажоритарен вот. Когато тези хора посочат определен кмет  за успешен, те ще могат да дадат аргументи в подкрепа на тезата си и те няма да са политически, смята той.

Потърсен за коментар от Mediapool, историкът проф. Андрей Пантев, който обикновено е член на всякакви леви инициативни комитети, каза, че не е канен да участва в новата формация и затова не може да коментира целите ѝ.

Кметът на Сливен Йордан Лечков, който спечели изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, заяви, че няма нищо против подобно сдружение, но то едва ли ще има ефект.

Според него тонът на следващите местни избори ще се определя най-вече от това дали хората и бизнесът са доволни или не от управлението на своя град.

По думите му подкрепата на интелектуалците за успешните, според тях лица, трудно ще активизира вота на хората.

Лечков не каза дали самият той няма да инициира подобно сдружение на местна почва, като обясни, че това ще стане ясно с наближаване на местния вот.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?