Чорни може да влиза в България, обяви съдът

Майкъл Чорни ще може да влиза в България след като днес Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Софийски градски съд (СГС), с което бе обявена за нищожна издадената през 2000 г. заповед на Национална служба "Сигурност" срещу бизнесмена. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Като турист, Чорни може да пребивава краткосрочно у нас в рамките на 90 дни, обясни адвокатът му Тодор Батков пред Дарик радио.

Тричленният състав на ВАС е приел, че протестът на Софийската градска прокуратура и касационната жалба на НС "Сигурност" (НСС), които бяха подадени след решението на градския съд в полза на Чорни през м. май, са допустими, но неоснователни. Според върховните съдии колегите им в градския съд правилно са приели, че е допустима жалбата на Михаил Чорни срещу заповедта на НСС да му откаже право на влизане в страната.

Разпоредбата на чл. 47, ал. 1 (отм.) от Закона за чужденците в България (която въвежда забрана за обжалване на заповедите, с които са наложени принудителни административни мерки, свързани със сигурността на страната) е в очевидно противоречие с чл. 13 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧ) и с тълкуването му, дадено от Европейския съд по правата на човека по делото "Ал-Нашиф срещу България", изтъква ВАС. По силата на чл. 5, ал. 4 от Конституцията, ЕКЗПЧ е част от вътрешното право на страната ни и има предимство пред тези норми на нашето законодателство, които ѝ противоречат, посочва съда.

Мотивът, с който България бе осъдена в Страсбург, бе че е отказано право на защита пред съд на прокудения ислямски проповедник.

Съдебният състав на ВАС смята също, че когато е издадена заповедта на НСС, Законът за чужденците в Република България не е предвиждал принудителна административна мярка, каквато е била наложена на Чорни - "отказ за влизане в страната". Това е основание за обявяване на акта за нищожен, смята ВАС. Със същия аргумент и адвокатът на Чорни Тодор Батков атакува заповедта.

Батков обжалва също и решението на Софийски градски съд (СГС), който остави в сила заповедта на НСС, с която се забранява на Чорни постоянно да пребивава в страната. На 24 септември СГС отхвърли жалбата на израелския гражданин срещу заповедта на НСС, с която му се отнема правото му на пребиваване в Република България за срок от 10 години. Съдът прие жалбата за неоснователна, защото от данните и представените в съдебни заседания писмени доказателства и становищата на страните по делото, е констатирал, че не са допуснати посочените от жалбоподателя нарушения на Закона за чужденците и Закона за административното производство.

Адвокатът на Чорни очаква новото дело по поредната жалба да бъде насрочено от ВАС, стана ясно от днешно изявление на Батков за Дарик радио. Той заяви, че Чорни бил доволен от днешното решение на съда, което му позволява да влиза в страната, но още не можел да се зарадва. В предишни свои изявления обаче Батков твърдеше, че клиентът му няма намерение да се връща в България. Според него Чорни е "задраскал" страната ни от картата на своите инвестиции и просто настоява за публична реабилитация.

Днешното решение на ВАС няма правна стойност за мен, остава в сила заповедта, с която се забранява на Чорни да пребивава постоянно в страната, коментира бившият шеф на НСС о.з. ген. Атанас Атанасов, който е подписал заповедта. Според Атанасов сред наложените от НСС санкции не е имало текст, с който на Чорни да му е забранено отделно и "влизане в страната". След като Софийски градски съд е потвърдил, че той не може да пребивава постоянно в България, няма как и да влиза у нас, смята о.з. генералът.

СДС и НДСВ: Петканов да издаде нова забрана за Чорни

Покрай делото през май, от МВР неднократно заявиха, че отношението към бизнесмена не се е променило и той продължава да бъде заплаха за националната сигурност на страната. МВР-шефовете се заканиха, че ако ВАС потвърди нищожността на заповедта срещу Чорни, те ще издадат повторно подобна забрана. Същото мнение изразиха и политици от различните парламентарни сили, с изключение на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Според днешно изявление на адвоката Тодор Батков едва ли МВР може да предостави тепърва доказателство по същество, че клиентът му е заплаха за националната сигурност, за да бъде издадена нова забрана за Чорни да влиза в България. Според Батков това нямало как да стане, защото Чорни от 3 години го няма в страната.

От Парламентарен съюз ОДС обявиха, че правителството трябва да вземе незабавни мерки по повод решението на съда и още утре да бъде издадена нова заповед за "отказ за влизане в страната" на Михаил Чорни.

"Решение на съда не мога да коментирам, но правителството носи отговорност за завръщането в страната на Майкъл Чорни. То трябва да издаде нова заповед, като спази указанията на съда, заяви пред агенция BGnes.com зам.председателят на парламентарния съюз на ОДС Димитър Абаджиев. Издаването на подобна заповед е наложително, защото в момента няма мярка, която да забранява на Чорни да влиза в страната, смята Абаджиев.

Опитът за назначаването на генерал Бригадир Аспарухов и случилото се днес с Михаил Чорни са лоши индикации за сигурността на България, каза и зам. председателят на парламентарния съюз на ОДС Екатерина Михайлова. Тя каза, че ОДС очаква от правителството да предприеме действия за издаване на нова заповед, каквато позиция е изразил министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

Решението на ВАС за Михаил Чорни не е добро за България, каза и зам. председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков в парламента. Цеков изрази надежда министърът на вътрешните работи да издаде нова заповед. В отговор на въпрос зам.шефът на ПГ на НДСВ Константин Пенчев каза, че се съмнява, че съдът би поставил националната сигурност под заплаха.

Потърсен за коментар дали ще издаде нова заповед днес директорът на НСС ген. Иван Чобанов, отказа изобщо да разговаря. Според Инфо радио вътрешният министър Георги Петканов също е отказал коментар по темата.

"Ще видим за какво става въпрос, с какви мотиви е отменено решението. Ще се съберем с министъра, ще го обсъдим, това не е работа, която може да се реши на крак". Така главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов отговори на въпрос на mediapool.bg дали МВР ще издаде нова забрана Чорни да влиза у нас.

Споделяне

Още от България