Чорни няма да може да участва в сделката за Булгартабак

С гласовете на НДСВ и ОДС парламентарната комисия по икономическа политика прие прие предложението на сините чужденци, които са изгонени от страната като заплаха за националната сигурност, да не могат да участват в приватизацията на дружества за които е изключен съдебния контрол.

Според предложението на правителството за промени в закона за приватизацията това трябваше да бъдат 12 компании. Към Булгартабак, БТК, Тератон, Кинтекс, ВМЗ - Сопот и електроразпределителните дружества депутатите от икономическа комисия добавиха и БМФ, БРП и "Балкан ер тур".

Според гласуваните текстове кандидат-купувачите на тези предприятия ще трябва да представят в АП декларация от която да става ясно, че срещу техните акционери няма наложени принудителни административни мерки по закона за чужденците.

Комисията одобри и предложението на левицата при внасяне на решение за избор на купувач в народното събрание да бъде представена цялата информация за хода на съответната сделка.

Ако текстовете бъдат гласувани от парламента, то кандидатити свързвани с Майкъл Чорни, Тобако холдинг и Метатабак, вероятно ще отпаднат от процедурата след представянето на доклада на службите.

При представянето на промениште в закона за приватизация в правителство министър Георги Петканов каза, че такъв документ същесдтвува и неговите заключения ще бъдат взети пред вид при вземанвето на решение за избор на купувач.

Метатабак, дружеството в което Чорни участва явно, бе дисквалифицирано от АП. След промените в закона за приватизация агенцията ще трябва само да представи на правителството доклад за получените оферти. Министерски съвет ще може сам да прецени кой да обяви за кандидат-купувач на Булгартабак.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?