Чорни ще се бори за израелското гражданство в съда

Скандалният бизнесмен Майкъл Чорни още не е лишен от израелско гражданство, но ако това стане, смята да води съдебна битка.

Според информация на агенция "Фокус", миналата сряда е било проведено интервю между адвоката на Чорни и представители на израелските власти, по време на което е било изразено намерението на министъра на вътрешните работи на Израел Авраам Пораз да отнеме израелското гражданство на бизнесмена. Адвокатът на Чорни е заявил, че "няма да остави нещата така" и борбата за гражданството на Майкъл Чорни ще се води в съдебна зала, т.е. при всички случаи ще има съдебен процес. Все още въпросът за гражданството на бизнесмена стоял на административно ниво.

Израелските медии съобщиха, че на Чорни се отнема израелското гражданство. В статия, публикувана в неделния брой на вестник Ha'aretz, Бергерфройнд пише, че решението на министъра на вътрешните работи на Израел е аргументирано с агентурна информация от полицията, според която Чорни е скрил от израелските власти при своето преселване в Израел през 1994 година "своето криминално минало, и в частност, връзките си с руската организирана престъпност". Асас Бергерфройнд е разговарял с официални представители на Майкъл Чорни, които са заявили, че полицейското преследване е инициирано от негови конкуренти, и именно с обслужването на техните интереси може да бъде обяснено решението на министър Пораз за лишаването на бизнесмена от гражданство.

В писмото, изпратено до Майкъл Чорни, Авраам Пораз твърди, че полицията разполага с информация, според която в началото на 90-те години Майкъл Чорни е имал "отношение към крупно мошеничество, в резултат на което е придобил контрол над водещи предприятия от руската алуминиева индустрия".

Формално, своето решение за лишаване на Майкъл Чорни от израелско гражданство, министър Пораз е внесъл след официално запитване, подадено от бизнесмена за получаване на международен паспорт.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: