Човек на Филчев бави депутатското искане за оставката на главния прокурор

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Ганчев повече от месец бави разглеждането на депутатските подписки с искането за оставката на главния прокурор Никола Филчев и на прокурора Спартак Дочев, стана ясно в сряда.

Двете подписки бяха внесени в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) от министъра на правосъдието Антон Станков на 26 януари. След повече от месец обаче те още не са стигнали до заседание на ВСС.

Депутатите поискаха оставката на главния прокурор, защото напсувал по телефона двама депутати - от ОДС и от Народен съюз, а на Спартак Дочев - за уронване престижа на съдебната власт заради ругателското му писмо до американския лобист за НАТО Брус Джаксън.

Двете подписки са предадени от деловодството на ВСС на председателя на комисията по жалби и петиции на съвета, прокурора от Върховната касационна прокуратура Николай Ганчев. Повече от месец обаче той не ги е внесъл за разглеждане нито в комисията, нито за сведение на заседание на ВСС, съобщи Дарик радио.

На днешното си заседание ВСС образува дисциплинарно производство срещу двама следователи от варненската окръжна следствена служба - Райна Димитрова и Ясен Янчев. Директорът на окръжното следствие е поискал дисциплинарното им уволнение заради забавени дела.

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши още заплатите на магистратите да се увеличат с 6 процента със задна дата от 1 януари 2005 година. Минималната заплата в съдебната система, която получават младши съдии, прокурори и следователи, се увеличава от 634 на 672 лева. На заседанието бе отхвърлена идеята увеличението да е от първи април с мотива, че икономиите от такова забавяне биха били незначителни.

С увеличението, което е съгласно постановлението на правителството за ръста на бюджетните заплати, обаче се отваря недостиг от 14 млн.лв. в бюджета за съдебната система.

За 30 минути в сряда ВСС назначи 49 районни прокурори и 13 съдии и взе решение на 6 април да заседава в Благоевград.

Споделяне

Още от България