Новият съдебен съвет встъпи с искания за справедливост и пожелания за кураж

Човек на ГЕРБ стана лице на ВСС

Бойко Борисов и Цветан Цветанов решиха да не се появят на церемонията

Новите членове на съвета (отляво на Ковачева и президента Плевнелиев) си направиха обща снимка със старите кадровици. Сн.: БГНЕС

Първата битка на лобитата в новия Висш съдебен съвет (ВСС) приключи с убедителна победа на парламентарната квота, след като излъчената от ГЕРБ съдия Соня Найденова бе избрана за представляващ съвета. Балансът на силите стана особено очевиден, защото неин основен конкурент бе съдия Юлия Ковачева от съдебната квота, която бе издигната от Калин Калпакчиев (член на Съюза на съдиите в България). Найденова обаче спечели със смазващата преднина от 17 срещу 8 гласа, а гласуването се приема като индикатор за съотношението на силите в институцията, която скоро трябва да избере новия главен прокурор

Найденова бе предложена от председателя на Върховния административен съд (ВАС) и спряган за близък до ГЕРБ съдия Георги Колев. Тя получи подкрепа и от   главния прокурор Борис Велчев, двамата бивши заместник-главни прокурор Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, както и Камен Иванов от съдебната квота.

Огромно е преимуществото на представителите на парламентарната квота в работната група от петима членове на ВСС, които трябва да подготвят правилника за работата му. Там попадна предварително сочената за фаворит за представляващ ВСС и бивш депутат от ГЕРБ Юлиана Колева заедно с номинирана от ГЕРБ съдия Светла Петкова, номинираният от ДПС и тъст на Делян Пеевски Васил Петров, номинираната от БСП Галина Карагьозова и Румен Боев от прокурорската квота.

Независими?

Георги Колев представи Найденова като магистрат, който през цялата си кариера е работил като съдия. Преди да влезе в ВСС, тя бе съдия в Софийския градски съд, ръководен от  семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева. Тя получава постоянно място в СГС едва през 2010 година, а преди това е била съдия в Софийския районен съд. Нейният конкурент Юлия Ковачева бе съдия в Върховния административен съд, а на изборите за място във ВСС получи подкрепата и на Съюза на съдиите в България.

Георги Колев обясни, че предлага Найденова точно, защото е представител на парламентарната квота и ще допринесе за доброто сътрудничество между институциите. Калин Калпакчиев предложи Ковачева, защото е представител на съдебната квота и ще работи за отстояване независимостта на магистратурата. Мнозинството във ВСС гласува за сътрудничеството.

В концепцията на Соня Найденова, публикувана преди избора за ВСС, проблемът с независимостта на магистратите напълно отсъства. Тя говори за подобряване на взаимодействието с институции, както и за решаването на проблемите с прекомерната натовареност в системата, оправяне на дисциплинарната практика на ВСС и атестирането. Преди да бъде избрана, Найденова заяви, че ще изпълнява функцията с разум като се съобразява с различните мнения в съвета.

Представляващият ВСС има формално правомощие да подписва различните решения на колективния орган, както и да бъде лице за връзка с останалите институции.

Силните отсъстващи

Висшият съдебен съвет официално встъпи в длъжност около 2 часа преди да проведе първото си заседание. На церемонията в зала "Тържествена" в Съдебната палата присъстваха  президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, което ярко открои отсъствието на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов, които също бяха поканени, а Цветанов дори бе потвърдил присъствието си.

Премиерът и вицето му са известни с неспирни си нападки към съдебната власт, а миналата седмица Борисов започна атака и срещу новоизбран член на съвета от съдебна квота. В тяхно отсъствие новите представители на т.нар. "правителство" на магистратурата подписаха актовете си за встъпване и получиха множество пожелания за кураж, за повече справедливост и принципност.

 ВСС е заради справедливостта

Основното послание на президента Росен Плевнелиев към новия ВСС бе да работят "не заради Брюксел, не заради партийните зависимости, а заради справедливостта."

"Ценностната система, която вие изповядвате, формира ценностната система на нацията. Цялата българска държавност е тук днес, за да ви пожелае успех и да ви стисне ръката", заяви в официално си слово президентът. След това коментира пред медиите, че новите членове на ВСС ще бъдат "познати по делата", а не по квотите, които са ги излъчили. Плевнелиев допълни, че очакванията са за бързи и мъдри решения.

Цецка Цачева обеща на новия ВСС сътрудничеството с парламента да продължи в досегашния дух и си пожела отпадане на процедурата по мониторинг от Брюксел, която "толкова ни измъчва." Досегашният Висш съдебен съвет беше в почти постоянен скандал с Народното събрание. Пренебрежението към ВСС бе особено видно, след като Народното събрание погази закона и попълни с 6-месечно закъснение овакантените си квоти в съвета след скандала "Красьо".

Главният прокурор Борис Велчев препоръча на новите членове да забравят лозунги от концепциите си и да започнат "още от първата седмица" работа по най-сериозния проблем в съдебната система – прекомерната натовареност на магистратите. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев от своя страна изчете лекция по конституционно право, наблягайки на взаимодействието на властите и взаимния им контрол във ВСС.

"Огромна е отговорността, която поемате. Всяко ваше решение трябва да носи белега на справедливостта. Справедливостта е на всеки да се въздаде съобразно заслугите и съобразно закона", каза Груев, припомняйки римската сентенция "Правосъдието (справедливостта) е в основата на държавата".

Кураж за тежките решения

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви на бъдещите членове на съвета, че предстои да взимат тежки решения, с което индиректно напомни за процедурата по избор на нов главен прокурор. Изборът трябва да се проведе през следващия месец и половина.

Представляващият член на стария ВСС Анелия Мингова пожела кураж на приемниците си. "Пожелавам ви да имате куража да взимате мъдри решения, а резултатите да надминат целите. Пожелавам ви по-добър междуинституционален прием и по-малко вътрешносъсловни конфликти", каза Мингова.

Правосъдният министър Диана Ковачева откри тържествената церемония с кратка реклама на последните законови промени, които направиха процедурата по избор на членовете на ВСС значително по-публична. Парламентът обаче се провали в обещанието си да я направи по-прозрачна, защото членовете от неговата квота отново бяха избрани в резултат на задкулисни партийни договорки.

"Благодаря на членовете на стария ВСС за ползотворната работа и доброто взаимодействие. Пожелавам на новия ВСС много кураж и много сърце", каза Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България