Човек на ГЕРБ в новия ВСС защити правомощията на Цацаров

Калина Чапкънова не вижда нужда от промяна въпреки всички международни оценки в обратната посока

Калина Чапкънова

Номинираната от ГЕРБ и избрана за нов член на Висшия съдебен съвет (ВСС) прокурор Калина Чапкънова защити сегашните правомощия на главния прокурор Сотир Цацаров и каза, че няма нужда те да бъдат реформирани.

"Правомощията на главния прокурор, считам, че самото функциониране на институцията показа, че няма нужда от корекция на тези правомощия", каза Чапкънова в предаването "Неделя 150" по БНР.

Мнението на Чапкънова е в разрез с редица международни оценки на състоянието на прокуратурата, като например доклада на петимата европейски прокурори от края на 2016 г. В него се предлага много по-голяма отчетност на българската прокуратура, особено по знакови дела. Според документа главният прокурор трябва да поема лична отговорност за успеха или провала на големите дела и да може да бъде разследван от следствието при съмнение за извършено престъпление.

В сряда Народното събрание попълни състава на новия Висш съдебен съвет, изпълнявайки предварителните задкулисни уговорки за партийни квоти в пропорция 4:3:2:2. Най-много членове вкара ГЕРБ – 4, следвана от БСП с трима. ДПС и “Обединените патриоти“ получиха по двама в т.нар. правителство на съдебната власт.

Според Калина Чапкънова, която досега бе окръжен прокурор на Бургас и наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Сарафово, прокуратурата трябва да остане в системата на съдебната власт.

"Този въпрос е бил обсъждан в течение поне на две-три години назад и всички колеги, с които съм разговаряла и с които ежедневно съм общувала и съм работила, са на моето мнение, така че мисля, че заявявам позицията на всички колеги-магистрати, по-скоро прокурори и следователи, които работят в системата на Прокуратурата на Република България", каза Чапкънова.

Калина Чапкънова: Във ВСС влязоха "изключителни професионалисти"

По думите ѝ в състава на ВСС влизат "изключителни професионалисти, което считам, че е гаранция за доброто качество на бъдещата им работа".

"Освен добри професионалисти, това са колеги, чието поведение никога няма да бъде определено като такова, накърняващо по някакъв начин престижа на съдебната власт. Моите очаквания са изключително големи за работата на този ВСС", смята прокурорката.

Чапкънова акцентира върху предложенията, които бъдещите членове на съвета правят.

"Почти всички колеги, влизащи в състава на прокурорската колегия, се обединяват около идеята за новата съдебна карта и за реформа на прокуратурата. Болшинството от нас считаме, че по-щадящият, по-подходящият модел за реформа е т.нар. унифициран модел. Това, което се предлага в този модел, е основната реформа да бъде осъществена в рамките на районните прокуратури, като съответно се запазят онези районни прокуратури, които са в областните центрове, а всички останали да бъдат превърнати в техни териториални отделения. Една от идеите за тази реформа е да се изравни натовареността на всички прокуратури. Едновременно с това ще се осъществи и реорганизация на съдебната администрация, като част от администрацията съответно ще бъде пренасочена евентуално към областния център, може би част от нея ще бъде съответно съкратена", каза Чапкънова.

Начинът, по който са регламентирани правомощията на ВСС, гарантира неговата независимост, гарантира възможността да бъдат вземани законосъобразни и целесъобразни решения в полза на цялата магистратска общност, категорична бе Калина Чапкънова.

Точно на обратното мнение е досегашният опозиционер във стария състав на ВСС съдия Калин Калпакчиев.

Калин Калпакчиев: ВСС е пълен със зависимости

Повтарящата се оценка за отиващия си вече състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) е, че той не е независим орган. Тя бе дадена и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на САЩ, заяви Калпакчиев в предаването "Тази неделя" по бТВ.

"Това беше съветът, който ще се запомни с есемеса до премиера Борисов от член на ВСС”, заяви Калпакчиев. Той припомни, че сегашният ВСС е започнал дейността си с "доста спорното назначение на главния прокурор” и е продължил с ред предизвикващи полемика избирания на председатели на различни съдилища.

Калпакчиев разказа още, че кадровиците около председателя на Върховния административен съд Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров са се събирали по кабинетите си преди заседания и там са вземали решения, които после само са официализирали.

"Знаехме, че наши колеги от мнозинството поддържат връзка със силните на деня. Такива контакти членовете на съдебната власт могат да поддържат, но само в рамките на установения ред, в рамките на някаква публичност”, каза опозиционерът.

"Аз и малцина мои колеги съмишленици се противопоставяхме на незаконни решения на ВСС, на диктата, който се упражнява във ВСС без аргументи, на диктата на силата. На нашите ясни аргументи срещахме стена от мълчание”, посочи Калпакчиев.

Той коментира и че ВСС се е провалил в налагането на етични стандарти след отказа да разследва "Яневагейт” и "Цумгейт”.

Калпакчиев се обяви за намаляване на парламентарната квота във ВСС, защото, по думите му, тя е загубила конституционната си функция – да предпазва кадровия орган от капсулиране и да защитава интересите на обществото. Той отбеляза, че е силно деморализиращо, когато партии номинират съдии и прокурори без никакви мотиви.

Той се връща като съдия в системата и няма да влиза в политиката. Няма да се възползва и от бонуса, който неговите колеги си гласуваха "на изпроводяк". В неговия случай това означава, че не е пожелал да вземе над 100 000 лв.

Споделяне

Още от България