Човек на Обединени патриоти сменя водещ учен в борда на държавните мини

Човек на Обединени патриоти сменя водещ учен в борда на държавните мини

Бившият депутат на ГЕРБ и настоящ шеф на фонда за сигурност на електроенергийнийната система Диан Червенкондев и водещият учен и минен експерт Георги Айданлийски ще бъдат отстранени от борда на държавните "Мини Марица-изток". Решението е взето от съвета на директорите на компанията собственик на дружеството - "Български Енергиен Холдинг” (БЕХ).

Така след няма и пет месеца от влизането в управата на мините, си тръгва Айданлийски, който влезе в дружеството през март 2017 г. с аргумента "необходимостта да се повиши ефективността на дружеството, както и във връзка с огромните предизвикателства, пред които е изправена въгледобивната индустрия в България и ЕС". Тогава от борда бе отстранен Николай Диков, който сега се връща в ръководството на "Мини Марица-изток" заедно с Георги Коев.

Промените влизат в сила от деня на вписване на решенията в Търговския регистър към Агенция по вписванията, посочват от БЕХ в сряда.

Георги Коев е бивш заместник-кмет на Раднево и според изданието "Капитал" е предложен за поста от Обединени патриоти. През май месец тази година е бил назначен за директор на бюрото по труда в Стара Загора, където е трябвало да изпълнява длъжността до завръщане на титуляря Георги Гьоков, избран за депутат от "БСП лява България" в 44-ото Народно събрание.

Николай Диков влиза в "Мини Марица-изток" по време на втория кабинет на Борисов през 2014 г. заедно с Деян Червенкондев. Двамата на практика замесват Георги Христозов (дългогодишен кадър в държавната енергетика, подкрепян от БСП) и Георги Златев, който впоследствие стана комисар в енергийния регулатор, припомня изданието. 31-.годишният Диков е икономист по образование и членува в ГЕРБ от 2010 г.

Отстраняването на доцент Георги Айданлийски е очаквано, като се има предвид, че той беше назначен по време на служебния кабинет "Герджиков", заемайки мястото на Диков.

По отношение на Червенкондев като причина за освобождаването му от поста според запознати се изтъква, че министерството ще разчита на него като председател на фонд "Сигурност на електроенергийната система", на който ще бъдат възложени допълнителни функции в предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар, посочва "Капитал"..

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?