Човек на Пашата над три години надзирава работата на ЧЕЗ у нас

Димитър Стефанов е назначен директно от Чехия и не представлявал държавата

Човек на бивш съдружник на премиера Бойко Борисов повече от три години е в надзорния съвет на дружеството “ЧЕЗ България“ ЕАД, което консултира и отговаря за работата на българските дружества, в които чешката компания ЧЕЗ има участие. Това са “ЧЕЗ Електро България“, “ЧЕЗ Разпределение България“, “ЧЕЗ Трейд България“, ТЕЦ “Варна“, както и лабораторията на дружеството.

Димитър Николов Стефанов, известен като Митко Каратиста, е назначен в “ЧЕЗ България“ през октомври 2009 г. директно от компанията майка “ЧЕЗ а.с.“ от Прага, заявиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той не представлява държавата, както пише сайтът Биволь и министерството няма нищо общо с назначението, заявиха от ведомството. Държавата никога не е имала дял в “ЧЕЗ България“ ЕАД.

По неофициална информация обаче централата на ЧЕЗ в Прага е била натисната от правителството на ГЕРБ за назначението на Стефанов като не е ясно какво точно влиза в задълженията му.

По данни на Биволь Димитър Стефанов взема по 35 хил. лв. месечна заплата за участието си в надзора на “ЧЕЗ България“, която за 2012 г. е отчела печалба от над 1 млн. лв.

Сайтът посочва още, че две години, докато Стефанов, се води на работа в дружеството на “ЧЕЗ а.с.“, едновременно с това представлява фирма на небезизвестния представител на силовата групировка СИК Румен Николов – Пашата, с когото Борисов и соченият за организатор на престъпна групировка за отвличания – т.нар. Октопод, Алексей Петров бяха съдружници във фирмата от началото прехода – "Будоинвест".

От май 2005 г. Каратиста е представител на дружеството “Омега 96“, което е правоприемник на фирмата на Пашата "Омега 95". Румен Николов прехвърля собствеността си на офшорката "Кенут Маркетинг", която продължава да държи 100% от акциите. Стефанов си тръгва от “Омега 96 през юли 2011 г., посочва Биволь.

Според изданието тези данни показват връзките между Борисов, Пашата и Стефанов.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?