Човек на руския олигарх Малофеев предупреждава Цацаров и Борисов за "незаконна продажба" на БТК

Човек на руския олигарх Малофеев предупреждава Цацаров и Борисов за "незаконна продажба" на БТК

Руснакът Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, се е обърнал с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и министър-председателя Бойко Борисов, в което ги призовава да попречат на "опита за незаконна продажба на БТК". Косарев, който е свързан с руския "православен олигарх" Константин Малофеев, посочва, че се обръща към българските власти в качеството си на собственик на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком".

Той ги предупреждава, че евентуалната продажба на телекома ще увреди интересите на българската държава и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Организатор на тази рейдърска атака са мениджърите на VTBCapital (България) Георги и Милен Велчеви, които, използвайки служебното си положение, се опитват да прехвърлят контрола върху компанията на влезлия с тях в сговор Спас Русев", заявява Косарев, чието писмо стана достояние на медиите чрез пиар агенция.

Реакцията на Косарев е по повод обявеното намерение на VTBCapital, която държи 33% от БТК, да продаде телекома заради необслужван дълг в размер на 150 млн. евро.

Косарев претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", казва Косарев в съобщение до медиите.

Дмитрий Косарев заявява, че притежава други 33% от капитала на телекома чрез сделка за total return swap (TRS).

Според него Crusher Investment, която е дъщерна компания на VTBCapital, трябва само технически да притежава тези 33% от акциите, а разплащанията с Crusher са приключили по времето на предишния собственик Цветан Василев. Понастоящем въпросните 33% също трябва да принадлежат (косвено) на Empreno, казва Косарев.

В началото на 2015 г. компанията LIC33 на белгиеца с руски паспорт Пиер Леврие взе дела на Цветан Василев в БТК, но през юли Луврие обяви, че активите са върнати на предишния им собственик. Това е само едно от доказателствата, че Василев стои зад настоящите претенции на Косарев.

"Призовавам главния прокурор на Република България да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията "Виваком", и настоявам за провеждане на публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи", казва собственикът на Empreno. Той обвинява българските мениджъри на VTBCapital, че "използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз".

"Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции като изискам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети", пише той до Цацаров с копие до Борисов.

Съгласно обръщението до прокуратурата, "VTBCapital (България) притежава незаконно 33% от акциите на "Виваком" и се опитва да използва това за рейдърска атака срещу компанията".
Косарев твърди, че за тази "рейдърска атака" VTBCapital използва предоставен кредит в размер на 150 млн. евро. Според руснака българското подразделение на руската инвестиционна компания е игнорирало предложенията на акционера за рефинансиране на посочения кредит.

"VTB Capital (България) възнамерява да осъществи незаконна продажба на 100% от акциите на "Виваком", които се намират при него като залог, по непрозрачен начин, без истинска конкуренция и в нарушение на правата и интересите на текущите акционери във "Виваком", което ще нанесе вреда на интересите на българската държава, в частност на Фонда за гарантиране на банкови депозити", се казва още в обръщението.

Информиран източник на руския в. "Комерсант", който в петък съобщи за възражението на Empreno срещу продажбата на БТК, смята, че и Пиер Луврие, и Empreno са номинали притежатели на 43% от телекома. По негово мнение реалният собственик си остава Цветан Василев. "Притежаваната от Василев КТБ фалира и стана ясно, че българското правителство може да се заинтересува от активите на БТК", посочва източникът.

Това, според него, е една от причините да не се получи рефинансирането на дълга: банките не са искали да кредитират проблемен актив.

Ситуацията с 33-те процента е юридическа колизия, посочва източникът на "Комерсант" и обяснява: "VTB Capital е юридически собственик на пакета в рамките на договора за дериватите. Компанията не дава пакета, тъй като не е получила правилна инструкция от втората страна по договора, който най-вероятно се оказва в масата на фалита на КТБ".

Самият Цветан Василев коментира в последното си интервю, излъчено на 9 октомври, че в момента телекомът е подарен на руската Външнотърговска банка (VTB), като това е станало "с активното участие на много хора“. Става дума за "тези, които организираха атаката срещу банката (КТБ – бел. ред.), които имат интерес "Виваком" да вегетира", каза Василев и назова Милен и Георги Велчеви. По думите му в момента те били владеещите собственици с единствената цел да елиминират неговото участие.

Руската инвестиционна банка се съгласи да закупи "Виваком" през 2012 година. Тогава VTBCapital (България) и Корпоративна търговска банка (КТБ) придобиха съвместно "Виваком". VTBCapital стана през 2013 г. агент по набирането на средствата в базирания в Люксембург холдинг InterV, който е собственик на българския телекомуникационен оператор. Падежът по заема беше през май тази година, a "Виваком" пропусна плащане. Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100% от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на VTBCapital (България).

Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е адвокатска компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP (Лондон), която представляваше Малофеев в друг негов спор с руската банка ВТБ, припомня седмичникът "Капитал", който в последния си брой публикува обширно интервю с олигарха.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?