Човек от АЕЦ "Козлодуй" поема БЕХ

Мартин Тафров отговаряше за продажбата на ток в атомната централа

Човек от АЕЦ "Козлодуй" поема БЕХ

Директорът на дирекция "Продажби на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй" Мартин Тафров е новият шеф на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) на мястото на изненадващо подалия в средата на август оставка по лични причини Жаклен Коен. Това научи Mediapool от няколко различни източника, близки до правителството и от ядрените среди.

От Министерството на енергетиката заявиха, че когато бъде избран новият изпълнителен директор ще съобщят на всички медии.

Съгласно процедурата назначението става със заповед на министъра, следва съвет на директорите на БЕХ и заявление за вписване в Търговския регистър. Според източници на Mediapool енергийният министър Теменужка Петкова вече е подписала заповедта за назначението на Тафров.

Оттеглянето на Коен, за когото се смята, че е свързан с ДПС, макар и да има обратните твърдения, от БЕХ бе аргументирано с лични причини. Предишния път, когато бе шеф на БЕХ в периода юли 2013 – февруари 2016 г., бе уволнен от Петкова с цел "оптимизация на работата на БЕХ". През юли 2019 г. бе върнат на поста. В последните около 12 месеца обаче фигурата му започна да става неприемлива в международен план. Първо, през октомври 2019 г. Европейската инвестиционна банка отказваше да подпише с него отпускането на заем от 110 млн. евро за газовата връзка на България с Гърция, заради присъствието му в неформален списък на финансовата институция с лица, носещи репутационни щети. Това наложи промени в БЕХ и назначението на специален координатор на проекта, което да успокои кредитора. След това, тази година Коен забави одобрението на схемата за възстановяване на надплатените суми за газ от клиенти на дъщерната на БЕХ "Булгаргаз" след намалението на цената със задна дата. Последният гаф беше бавенето на одобрението на банковата гаранция по договора на "Булгаргаз" за вноса на 1 млрд. куб. м азерски газ годишно.

За Тафров също се твърди, че е човек на ДПС. Той е много добре познат в енергийните среди, на обществото може да е известен множеството дискусии за енергийния пазар.

Син е на дългогодишния шеф на различни постове в държавната енергетика Данаил Тафров, който е работил по строежа на язовир "Цанков камък" заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който в качеството си на хидроинженер бе консултант на хидропроекта и получи хонорар от 1.5 млн. евро за съветите си.

В периода 2008-2009 г. Мартин Тафров е част от съвета на директорите на търговеца на ток "Енерджи маркет", зад която се твърди, че стоят Борислав Лоринков и Георги Христозов. Христозов дълги години бе шеф на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", за известно време при правителството на Пламен Орешарски бе шеф и на "Българския енергиен холдинг", а в момента е в борда на притежаваната от Доган ТЕЦ "Варна". През 2010 г. Мартин Тафров става директор на дирекцията за продажби на ток в ядрената централа, но около 2015 г. започва да работи в енергийното министерство. След това отново е назначен на предишната длъжност.

Като отговорник за търговията с ток на АЕЦ "Козлодуй" на свободния пазар, Тафров неведнъж е влизал в спорове с бизнеса относно прозрачността на тези продажби и е обвиняван от частните търговци на ток в нагласени търгове.

Споделяне

Още от Бизнес