Човек от Кремъл предупреди за бягство на капитали заради Юкос

Заместник-началникът на президентската администрация Игор Шувалов, който отговаря за икономиката, заяви днес, че е възможно да има бягство на капитали от Русия след арестуването на шефа на петролния гигант Юкос Михаил Ходорковски, предаде АФП, цитирана от БТА.

Арестуването на Ходорковски в края на октомври по обвинения в укриване на данъци и налагането на запор върху близо 40 процента от акциите на Юкос разтърси руските пазари.

Междувременно руският заместник-генерален прокурор Владимир Колесников заяви, че арестът на бившия шеф на петролния гигант Юкос Михаил Ходорковски може да бъде удължаван в интерес на разследването и да достигне две години, предадоха осведомителните агенции. Вчера Московският градски съд отхвърли жалба срещу мярката за неотклонение задържане под стража на арестувания преди няколко седмици Ходорковски.

"Важно е да не се води кампания срещу Юкос, важно е да вървим напред към цивилизована държава," заяви Шувалов по радио Ехото на Москва.

"Ако направим всичко в името на тази цел, няма да има бягство на капитали," каза Шувалов, смятан за близък с бившия началник на президентската администрация Александър Волошин, който подаде оставка в началото на този месец в знак на протест срещу арестуването на Ходорковски.

Опасения от изтичане на капитали от Русия през второто полугодие заради случая с Юкос изрази в края на миналата седмица и заместник-председателят на Руската централна банка Олег Вюгин. През първата половина на тази година Русия отчете нетен приток на капитали в размер на 4,6 млрд. долара - за пръв път след разпадането на Съветския съюз. Според Вюгин изтичането на капитали през второто полугодие може да достигне бруто 13,2 млрд. долара, което напълно ще изличи постигнатото през първата половина на 2003 г.

Адвокатите на Ходорковски заявиха, че арестът може да е политически мотивиран и могат да обжалват решението пред Европейския съд по правата на човека, предаде Би Би Си.

Срещу бившия шеф на Юкос са повдигнати седем обвинения за финансови измами и неплащане на данъци и ако бъде признат за виновен, може да получи над 10 години затвор.

Според повечето оценки процесът срещу Ходорковски - най-богатия човек в Русия - е политически мотивиран. В понеделник обаче президентът Владимир Путин отрече това и посочи, че никой не е над закона.

Ходорковски, както и останалите олигарси, натрупа състоянието си по време на спорния процес на приватизация през 1990-те, и оглави петролния гигант Юкос.

Руската прокуратура предприе кампания срещу Юкос преди няколко месеца, след като един от основните акционери бе обвинен в кражба на държавна собственост.

Според повечето анализатори разследването срещу Юкос е опит на Кремъл да защити властта си от финансовите магнати.

Бившият шеф на Юкос финансираше опозиционни либерални партии и твърдеше, че за тази цел използва собствените си пари, а не фондове на компанията.

Смята се обаче, че Ходорковски е нарушил мълчаливото споразумение на Путин с руските олигарси да стоят настрана от политиката, за да избегнат разследване на бизнеса им.

Американската администрация настоя руските власти да "разсеят всички опасения, че казусът е политически мотивиран".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?