Човек от партията на Кунева поиска повторно преброяване на преференциите за нея

Адвокатът и член на Изпълнителния съвет на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) Стамен Янев е подал няколко жалби до Централната избирателна комисия (ЦИК), че секционни комисии (СИК) в няколко области са отказали да впишат в протоколите преференциалните гласове, отбелязани за водача на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

Юристът настоява бюлетините да бъдат преброени втори път в секции в София, Димитровград, Стара Загора, Ямбол, Варна, Велико Търново. Жалбите му са отхвърлени от ЦИК с аргумента, че ново преброяване се прави, когато районната комисия установи несъответствие между фабричните номера на получения и предадения протокол или съществено разминаване във вписаните данни, което не може да се отстрани от секционната комисия. След служебна проверка на сканираните протоколи ЦИК е установила, че има отбелязване на преференциални гласове, включително и за Кунева.

На евроизборите Кунева остана втора в листата на блока, след като кандидатът на ДСБ Светослав Малинов я измести с близо 18 хиляди преференциални гласа.

Около 1000 гласа не достигнаха на коалицията да има втори евродепутат и така в Брюксел отива само Малинов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?