Човек отвътре вероятно ще наследи Александров в НСлС

Макар че кандърмите около доброволното или принудителното оттегляне на Ангел Александров от шефския пост на Националната следствена служба (НСлС) продължават, из “коридорите на властта” вече се спрягат имена за негов наследник.

Очакванията в магистратската гилдия са да бъде издигнат човек от системата на следствието. Такива предположения изразиха и депутати от левицата. Най-често споменаваните имена са тези на Бойко Рашков, както и сегашните заместници на Александров Румен Георгиев и Свилен Турмаков.

Рашков е ръководил националното следствие от 1995 г., след 1998 г. – специализираното следствие, през 2001 г. става депутат от левицата и до края на мандата на предишния парламент е зам.-шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. И в момента работи в НСлС, като през 2005 г. ВСС отказа да го назначи на зам.-директорски пост в службата.  

През 1999 г. ВСС го избира за главен прокурор, но тогавашният президент Петър Стоянов не подписва указа за назначаването му. След това е издигната кандидатурата на Никола Филчев, който оглавява държавното обвинение. 

Рашков обаче може да срещне отново съпротивата на ВСС, ако бъде предложен за директор на следствието, след като магистратите му отказаха зам.-директорския пост преди по-малко от две години. "От вас чувам за нещо подобно. Не мога да коментирам", коментира пред Mediapool Рашков.

Без да отричат професионализма му,  негови колеги отчитат като минус политическата обвързаност на Рашков и фактът, че през годините влезе в много служебни и персонални битки и интриги, което поставя под съмнение репутацията му на независим магистрат.

Зам.-директорът на НСлС Свилен Турмаков в момента е неин временен шеф, докато Александров е в отпуск. Той внесе искането за отстраняване от работа на замесената в скандала “Овчаров – Александров” следователка Татяна Шарланджиева.

Според близки до следствието Турмаков няма амбиции да бъде директор, а издигането му се дължало на протекциите на Александров.

Турмаков е единственият магистрат, съден за нанасяне на обида и клевета от друг магистрат – неговият колега и следовател в столичното следствие Бойко Атанасов.

Третият възможен кандидат е Румен Георгиев, който по общо мнение е подходящ за длъжността с едно изключение – няма достатъчно надежден политически гръб. Георгиев е член на ВСС от квотата на следователите, има също дълъг стаж като следовател.

Той е сред малцината магистрати, които се опълчиха срещу безобразията на Никола Филчев още докато бившият главен прокурор беше в апогея на силата и славата си.

“Почти нищо лошо не се е чуло за него – нито връзки с мутри, нито с политици”, коментира магистрат и добави, че поради тази причина не вярва Георгиев да бъде предпочетен за титуляр.

В същото време обаче в гилдията се говори, че Румен Георгиев се сработва добре с главния прокурор Борис Велчев, който е новата силна фигура в съдебната власт и думата вероятно ще има тежест при избора на главен следовател.

Споделяне

Още по темата

Още от България