Според новия шеф на ядрената ни централа

Човек трябва да е отвратително лош мениджър, за да влоши АЕЦ "Козлодуй"

Токът не можело да поевтинее, но с нови мощности цената му щяла да е "адекватна"

Валентин Николов

"Човек трябва да е отвратително лош мениджър, за да управлява АЕЦ "Козлодуй" и той да влоши финансовото си състояние", коментира в четвъртък пред Дарик радио назначеният преди дни за шеф на ядрената централа Валентин Николов. Завършилият двигатели с вътрешно горене и финансов мениджмънт Николов бе месец и половина зам.-министър на икономиката и енергетиката, а преди това председател на парламентарната икономическа комисия. Тъй като не е тесен специалист, за негов съветник бе назначен евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който има десет годишен стаж в ядрената централа преди да се отдаде на политиката.

От думите на новия шеф на АЕЦ "Козлодуй" стана ясно, че предшественикът му Александър Николов, който след осем месеца на поста бе отстранен заради забавения проект по удължаване на живота на двата работещи реактора, става негов заместник по техническата част.

Валентин Николов отново повтори тезата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добре, че назначението му, за да ускори процесите по удължаване на живота на V и VІ реактор и строителството на VІІ реактор, който трябва да се изгради с поръчаното оборудване на спряната АЕЦ "Белене". Той подчерта, че ядрената централа е много добро финансово състояние, както твърдеше и отстранения му съфамилник.

Директорът на централата, която произвежда най-евтиния ток в страната и осигурява около 40 на сто от нуждите на икономиката и бита, обясни още, че не би поел ангажимент за падане на цената на електроенергията за крайния потребител. Според него това е невъзможно и може само да се направят стъпки за задържането на цената ѝ.

"Цените се определят от ДКЕВР. Единственият начин поне цената да е адекватна и да не нараства, е изграждането на нови мощности - VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", два нови блока в ТЕЦ "Марица Изток 2" и ако на територията на България бъде намерена газ, която ще понижи цената на газта, а това значи балансиращи мощности, които са необходими за това", допълни Николов.

Според него върху задържането на цената на електроенергията у нас ще влияе и получаването на разрешение от Европейската комисия за изключение от задължителното купуване на въглеродни емисии от електроцентралите от 2014 г. Това обаче ще стане срещу изпълнението на инвестиционен план за около 1.5 млрд. евро, които трябва да осигурят електропроизводствените дружества, а те след това със сигурност ще поискат тези вложения да се отразят в цените на продаваната от тях електроенергия.

Няма необходимост от ново намаляване на цената на руския природен газ за България, заяви още Валентин Николов, който в икономическото ведомство отговаряше за енергетиката. Той участваше в договарянето на отстъпката от 11 на сто в цената на руския газ за България в края на март в Москва, която трябваше да се задейства от април, но още документално не е оформена.

"Необходимо е да има един по пазарно ориентиран договор с руската страна, за който текат преговори в момента", посочи Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от България