"Човекът на Бойко" полуудостовери, че не е пращал SMS-а

Димитър Узунов предостави разпечатка от мобилния си телефон, но пропусна Вайбър

Новият представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов разпространи в петък информация от своя мобилен оператор, с която удостоверява, че не е автор на есемеса до премиера от миналия четвъртък. В отговор на Ваше запитване бихме искали да потвърдим, че от мобилен номер, чийто титуляр е ВСС, не е регистрирано изпращане на изходящи есемеси на 14 януари от 9.30 до 12.30 часа, посочва мобилният оператор.

"Този документ ясно показва отсъствие на писмена кореспонденция с министър-председателя на Република България или с когото и да било друг", коментира Узунов.

Преди ден председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви бойкот на ВСС заради "безпардонното назначение" на Узунов за представляващ кадровия орган и заради укриването на истината за есемеса. Панов настоя Узунов до понеделник да предостави разпечатка от есемесите си, тъй като върху него е паднало най-голямото съмнение за изпратеното до премиера Бойко Борисов съобщение.

"Дотогава аз отказвам г-н Узунов да бъде мой представляващ", заяви Панов.

В отговор Узунов, който бе осветен в разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова като "човека на Бойко" във ВСС, изрази готовност да покаже разпечтка от телефона си, въпреки че преди това отказваше. Той увери, че ползва само един мобилен телефон, предоставен му служебно от ВСС и че дори няма номера на премиера Борисов.

Справката отразява само съобщенията, изпратени през мрежата на оператора, но не и чрез мобилни приложения като "Вайбър", например. От аферата "Яневагейт" се разбра, че бившият шеф на СГС Янева комуникира с "Митко" ( Димитър Узунов) чрез това приложение. ВСС така не и поиска справка от "Вайбър", за да уточни дали наистина двамата са си говорили за "опраскването" на Янева, поръчано от Борисов на главния прокурор Цацаров.

Новият представляващ ВСС предупреди, че ако се окаже, че не той е писал на Борисов, ще очаква извинения.

За да се изчистят обаче съмненията, паднали върху ВСС заради скандала с изпратения есемес по премиера, в който член на ВСС (видно от граматиката на съобщението) го информира за дебата по проверката "Яневагейт", всички членове на съвета би трябвало да покажат разпечатки от мобилните си телефони и информация за ползваните от тях мобилни приложения.

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров вече каза, че няма да направи това, защото по време на въпросното заседание на ВСС е пращал съобщения на жени, които били с "интимен характер" и "сексуално съдържание".

Конституцията дава право на членовете на ВСС да не си вадят разпечатки, тъй като тайната на кореспонденцията е неприкосновена. Изключение се прави само за целите на разкриването на престъпления след постановено съдебно решение, но случаят с есемеса на премиера не е такъв.

Съмненията, че Узунов е писал на Борисов, се появиха веднага след като Лозан Панов огласи препратения му от премиера Борисов есемес. Съмненията се затвърдиха и след като премиерският съветник Яне Янев, който е номинирал Узунов за член на ВСС, пое отговорността за препратения есемес.

Димитър Узунов блесна в записите по аферата "Яневагейт". В тях бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева твърди, че той е човекът на Борисов във ВСС, "с който комуникира и за всичко той му отговаря". Според съдийката именно Узунов е ходатайствал пред Борисов тя да не бъде "опраскана". Владимира Янева описва Узунов и Ясен Тодоров като "оправните момчета" във ВСС, които контролират лобитата.

Поради тази причина Узунов и Тодоров са основните заподозрени за есемеса до Борисов, който гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме."

Получавайки съобщението, Борисов го препраща на Панов, явно за да му покаже, че е информиран за позицията му (макар че тя не е такава).

Грешно информираният премиер (тъй като ВСС нито отхвърли, нито прие решение за неговото изслушване), нахълта неканен в съвета. Той започна да се обяснява за аферата "Яневагейт", а след това ВСС прекрати набързо проверката по случая.

Ескалацията на скандала продължи с изненадващото и немотивирано решение на мнозинството във ВСС да избере Узунов за представляващ съвета на мястото на Соня Найденова, която преди това окачестви изпращането на есемеса до Борисов за недопустимо и изрази готовност да покаже разпечатка на телефона си.

Споделяне

Още от България