"Човекът на Бойко" във ВСС отрече да е ходатайствал на жената на Яне Янев

Узунов твърди, че това е "помия", но разпозна своя бележка с името й

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, станал популярен като "човека на Бойко" в скандалните записи от аферата "Яневагейт", отрече във вторник да е ходатайствал м.г. съпругата на Яне Янев – Галя, да запази поста си на съдебен помощник в Софийския градски съд (СГС), въпреки слабата си оценка на тестовете, разпоредени от председателя на съда Калоян Топалов.

Както е известно, Узунов влезе в настоящия състав на съвета от парламентарната квота именно по предложение на лидера на РЗС Янев, с когото са от Сандански и неведнъж са демонстрирали близки отношения.

Преди ден "Дневник" разпространи факсимиле от бележка с името на Галя Янева и още една бивша съдебна помощничка в СГС – Величка Костадинова, твърдейки, че е писана лично от Узунов с цел – двете да бъдат оставени на работа. Изданието цитира свой анонимен източник от съда, според когото въпросната бележка е била адресирана до служителя, ангажиран с класирането на съдебните помощници след тестовете, резпоредени от тогава новоизбрания председател Калоян Топалов.

"След всяка моя публична изява, обърнете назад, ако искате да направим, така, някакъв анализ, ще видите, че срещу мен се излива помия... То бяха "Яневагейт", то беше "Есемесгейт", то беше склоняване към лъжесвидетелстване, то беше какво ли не... Сега и това. Стигнаха до там... Е, как ще е вярно?! Стигнаха до там, че ми снимат разни бележки и разни резолюции по преписки", лаконично коментира темата Узунов във вторник пред Нова телевизия ден, след като гостува в сутрешния блок на бТВ по повод съдийския протест в Софийския районен съд (СРС).

Освен бележката с имената на Галя Янева и Величка Костадинова, той визираше факсимиле от негова резолюция като представляващ ВСС, публикувано в "Дневник" за сравнение на почерка. Макар и доста объркан, от коментара на Узунов във вторник стана ясно, че той разпознава като свои и двата почерка.

"Какво означава това, какво означава? Е, това е моя резолюция... Вероятно тази резолюция е върху документ... Да, върнете, върнете... Естествено, че не съм ходатайствал! Нека да кажат пред кого съм ходатайствал, кога съм ходатайствал, как съм ходатайствал! Тази резолюция, която сега я виждате, това е на документ от Висшия съдебен съвет, който е разпространен на всеки един член на съвета. Този член на съвета, който услужливо е представил документа с моята резолюция, вероятно някъде е копирал и тази моя бележка. Вероятно да, не мога да гадая", добави членът на ВСС.

Съпругата на Яне Янев напусна градския съд през февруари т.г., след като постигна трагичен резултат на теста за компетентност длъжността ѝ, проведен след встъпването в длъжност на съдия Топалов. Галя Янева бе получила едва 3 от минимално необходими 17 точки. Ръководството на СГС обаче не успя да я уволни заради забрана от Главната инспекция по труда (ГИТ), защитаваща майките с деца под тригодишна възраст. Така или иначе Янева бе под защитата на Кодекса на труда, тъй като бе в дълъг болничен.

Междувременно Яне Янев се впусна в серия атаки лично срещу съдия Калоян Топалов, както и срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В няколко свои изявления, цитирани с охота от издания, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, премиерският съветник разви конспиративната теория, че двамата висши съдии били част от сценарий за овладяване на съдебната власт отвътре.

Освен това Янев зае централна роля и в скандала с доносническия есемес, препратен от премиера Бойко Борисов на Лозан Панов: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". В този скандал се оказа въвлечен и Димитър Узунов, който дори показа справка, че не е изпращал есемес на Борисов.

Лидерът на РЗС първо обяви, че е човекът, изпратил първоначалното съобщение, което обаче никак не изглеждаше правдоподобно заради факта, че есемесът бе написан в първо лице, което предполага, че е пратен от член на ВСС. После Янев нападна и новото ръководство на Софийския градски съд, че провеждало чистка, тъй като искало да уволни съпругата му поради некадърност. В отговор ръководителят на най-големия окръжен съд коментира пред БНР: "Това може да се обобщи с една перифраза търсете съпругата".

Споделяне

Още по темата

Още от България