Човекът, станал причина за закона "Магнитски", бе арестуван за кратко в Мадрид

Бил Браудър

Финансистът Уилям Браудър - основател на британския инвестиционен фонд "Хърмитидж кепитал мениджмънт", заяви, че е бил арестуван днес от испанската полиция по искане на Русия, предадоха световните агенции в сряда.

 

Браудър съобщи за ареста в Туитър и публикува в профила си снимка, показваща двама служители на реда пред полицейски автомобил.

 

"Спешно. Току-що бях арестуван от испанската полиция в Мадрид по руско искане към Интерпол за арест. Сега ме карат с полицейски автомобил към участъка. Не ми казват кой участък", написа той в социалната мрежа.

 

По-късно испанската полиция заяви, че Браудър не е арестуван.

 

Органите на реда казаха, че той е бил задържан сутринта в Мадрид и откаран в полицейски участък, за да бъде направена проверка. След като е било установено, че заповедта за арест е изтекла, роденият в САЩ британски финансист е бил освободен.

Според полицията заповедите за арест с изтекла валидност се изтриват от компютърната програма, но в случая заповедта не е била изтрита от Интерпол, посочва Франс прес.

 

"По ирония аз съм в Мадрид, за да дам показания за начина, по който са използвани в Испания част от парите от случая "Магнитски", пред главния испански прокурор, който работи срещу руската мафия - Хосе Гринда Сега. Моята мисия продължава", написа Браудър два часа, след като бе задържан.

 

Браудър - критик на руския президент Владимир Путин, ръководеше кампания за изобличаване на корупция и наказване на руски служители, които според него са виновни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г., отбелязва Ройтерс. Магнитски, който почина в руски затвор, след като бил подлаган на системен тормоз и лишен от лекарска помощ.

 

Браудър се застъпваше за налагане на американски санкции срещу руски служители заради нарушения на човешките права. Той беше движещата сила зад закона "Магнитски", подписан от предишния американски президент Барак Обама през 2012 г. и превърнал се в проблемен въпрос между САЩ и Русия. Малко след това Путин подписа закон, забраняващ на американски граждани да осиновяват руски деца, припомня Асошиейтед прес.

 

Магнитски, който беше адвокат на "Хърмитидж кепитал мениджмънт", умря в следствения арест, след като обвини руски служители за участие в данъчни измами.

 

През 2013 г. Браудър беше осъден в Русия на девет години затвор задочно за данъчни измами. Той отрича обвиненията.

 

Финансистът ръководеше 10 години един от най-големите инвестиционни фондове в Русия, преди да напусне страната, а през 2006 г. получи забрана за влизане в нея като заплаха за националната сигурност.

 

През юли 2014 г. Русия обяви Браудър за международно издирване. Руската генерална прокуратура многократно е отправяла към Интерпол искане за арестуването му.

 

Британският външен министър Борис Джонсън приветства освобождаването на Браудър от полицията в Испания и призова Русия да потърси отговорност на виновните за смъртта на Магнитски.

 

"Току-що разговарях с Бил Браудър. Много се радвам, че са го освободили. Москва трябва да се съсредоточи върху това да подведе под отговорност виновните за убийството на Сергей Магнитски", написа Джонсън в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят