"Човешка грешка" е най-вероятната причина за адския взрив

Висока скорост, лоша подредба на вагоните или проблем в релсовия път са главните хипотези

"Човешка грешка" е най-вероятната причина за адския взрив

Разследващите не изключват нито една версия за трагедията в Хитрино, като основните се свеждат до "човешка грешка". По-конкретно, една от водещите хипотези е за превишена скорост на композицията.

"Основната версия, по която се работи, е човешка грешка и несъобразена скорост. Не изключваме нито една версия", заяви пред БНР Евгени Диков, зам. главен прокурор и директор на "Националната следствена служба". Той съобщи още, че е иззета скоростомерната лента, която предстои да бъде разшифрована, за да стане ясно с каква скорост се е движил локомотивът.

Според него има много неизяснени неща – например има ли ограниченияа в броя на цистерните, когато се превозват опасни товари и допустимо ли е едвонременно да се превозват пропан-бутан и пропилен. Неяснота има и относно т.нар. буферни вагони. "На този етап смятям, че следсвен експеримент няма да се наложи, но всичко е възможно", каза още Евгени Диков.

Пред "Нова телевизия" обаче един от машинистите на влака, който е бил във втория локомотив - Владимир Петров, разказа, че докато композицията е стигнала до гарата, не се е движила с превишена скорост. "Нямах поглед върху всичко, което се случва. Не съм участвал във взимането на решението за спиране. Знам, че имаше скъсване на вагоните, усетих придръпване", каза машинистът.

Прокуратурата вече има работно обвинение за инцидента в Хитрино. То е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и повреждане на имущество на значителна стойност, обяви пред "Нова телевизия" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"В момента се събират доказателства, извършват се огледи, разпитват се свидетели. Иззети са измервателните устройства от двата локомотива. Тепърва предстои установяването на конкретната причина и обстоятелствата, при които е настъпил този тежък инцидент", заяви Арнаудова.

По думите ѝ със сигурност е налице разкъсване на композицията между 5-ти и 6-ти вагон, в резултат на което е настъпил трагичният резултат.

Арнаудова добави, че предстои допълнителен оглед, за да се установи техническото състояние на вагоните и цялата композиция, както и поведението на машинистите.

След първоначално създадената от главния прокурор организация за разследване на инцидента в с. Хитрино, в която са включени следователи от "Националната следствена служба", експерт-криминалисти и съдебни медици, вече са ангажирани и прокурори и следователи от Окръжна прокуратура - Бургас.

Разпитани са тримата машинисти на влаковата композиция и управителят на фирмата, осъществила железопътния транспорт. Следователи са допуснати на местопроизшествието и от локомотива са иззети измервателните устройства и тахо шайбата.

За хипотезата за превишена скорост съобщи управителят на фирмата, превозвала товара – Станко Станков. По думите му пред "Би Ти Ви" три са версиите за причините за инцидента - висока скорост, евентуален проблем в железния път или проблем в някой от вагоните.

"Има непотвърдена информация за превишаване на допустимата скорост на влака в зоната на инцидента. Няма проблем с натоварването на цистерните. Това се вижда от придружаващите влака документи. Няма и предварителни данни за влошено състояние на подвижния състав", коментира пред БНР Веселин Василев, изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

Инсталациите в гарата по думите му са били в изправност и няма съмнения за състоянието на железния път.

Екипът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която отговаря за състоянието на релсовия път, работи и по версия за превишена скорост на дерайлиралата влакова композиция, заяви пред "Би Ти Ви" главният ревизор Бисер Минчев.

Той посочи, че информацията за вероятна превишена скорост е дошла от негови колеги, които са били на работа в момента на инцидента. В събота е била свалена информацията от архивиращото устройство и на двата локомотива, която ще се разшифрова, за да се знае с точност скоростта на композицията.

Минчев заяви, че се работи по няколко версии, като не се изключва и тази за скъсване на вагоните. Има скъсване между пети и шести вагон, дали е преди или след дерайлирането - това също е една от хипотезите, по които се работи, допълни той.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?