Човешка грешка е причината за влаковата катастрофа в Германия

Сблъсъкът е предизвикан от изключването на автоматичната спирачна система

Снимка: БГНЕС

Човешка грешка е причината за тежката влакова катастрофа в Южна Германия, при която загинаха десетима души, а други 100 бяха ранени, съобщават световните информационни агенции в сряда.

Според първоначалните заключения на разследващите сблъсъкът между двете пътнически композиции е предизвикан от служител на железницата, който изключил автоматичната спирачна система, за да даде път на товарен влак.

Това е позволило на двата пътнически влака, движещи се един срещу друг, да преминат при зелен сигнал и да катастрофират. Сблъсъкът е бил толкова силен, че пътниците буквално са летели из вагоните.

В сряда сутринта спасителните екипи възстановиха работата си в района на град Бад Айблинг между гарите Розенхайм и Холцкирхен, на около 60 километра югоизточно от Мюнхен. По данни на полицията всички жертви са извадени от влаковете още във вторник, а според лекарите ранените ще оцелеят и няма да има повече жертви.

Първите спасители са пристигнали на третата минута след катастрофата. Общо 700 души участваха в издирването и ваденето на ранени и загинали. Катастрофата и причините за нея ще бъдат обсъдени на следващото заседание в Бундестага.

Обикновено линията, на която се блъснаха влаковете, се използва от хора, отиващи на работа в Мюнхен, както и от ученици. За щастие тази седмица училищата все още се намират в зимна ваканция.

Споделяне

Още от Свят