Човешка грешка остави без ток 7 милиона домакинства в Тайван

Човешка грешка остави без ток 7 милиона домакинства в Тайван

Човешка грешка остави без електричество компании и жилищни сгради в Тайван, засягайки близо 7 милиона домакинства на острова при непоносима жега, предаде Ройтерс.

Сривът вчера следобед засегна милиони жилища, офиси и фабрики в 17 града и села, но имаше ограничени последици за бизнеса на водещи световни технологични компании като най-големия производител на чипове в света и доставчик на "Епъл" "Тайван семикъндактър манюфакчъринг" и производителя на електроника "Пегатрон". Днес елекроснабдяването е било изцяло възстановено, съобщиха местни медии.

Спирането на тока предизвика бъркотия - без електричество останаха ресторанти и малки фирми, а светофари и асансьори спряха да работят.

Причина за прекъсването била техническа грешка на служител в държавната газова компания Си Пи Си, засегнала работата на електроцентралата на "Тайван пауър" в Таоюан.

Заради случилото се тайванският министър на икономиката Ли Шигуан обяви, че се оттегля. Оставката е била приета от премиера Лин Цюан.

Президентката на Тайван Цай Ингвен се извини на сънародниците си заради аварията, предаде ДПА.

"От името на администрацията поднасям най-дълбоки извинения за причиненото неудобство и безпокойство. Това не трябваше да се случва", каза Цай.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?