Човешка грешка потопила гръцкия круизен кораб

Човешка грешка е свързана с потъването на круизния кораб "Морски диамант" миналата седмица край бреговете на гръцкия о-в Санторини, смята гръцкият министър на търговския флот Манолис Кефалоянис, цитиран от АП.

140-метровият лайнер се удари в подводна скала посред бял ден при спокойно море и отлична видимост в близост до острова. На борда му имаше 1500 пътници, главно туристи и обслужващ персонал, сред който и 12 българи. Пътниците и екипажът бяха евакуирани, като двама французи – баща и дъщеря – се водят изчезнали. Корабът потъна зрелищно близо денонощие след като получи пробойна от удара. 

Кефалоянис направи това изказване, след като информира премиера Костас Караманлис за най-новото от операцията на пристанището Санторини.

"Механизмът на спасителната операция е бил подготвен перфектно. Сега вниманието ни е насочено към въпроса за околната среда и, разбира се, към издирването на двете изчезнали лица", каза Кефалоянис.

Природозащитници алармираха, че корабът може да се превърне в екологична бомба за Егейско море, ако не бъдат изтеглени на повърхността намиращите се на борда 400 тона мазут.

Споделяне

Още от Балкани