"Човешките права" пречат на МВР да се бори с престъпността

"Човешките права" пречат на МВР да се бори с престъпността

"Изкривените разбирания за човешки права" пречат на МВР да се бори с престъпността, стана ясно от думите на вътрешния министър Михаил Миков във вторник по време на парламентарния дебат за промените в Закона за електронните съобщения. Управляващата коалиция се опитва да прокара права за оперативния състав на министерството да следи безконтролно Интернет-трафика.

Освен това МВР иска да отмени издаването на анонимни SIM-карти и да задължи мобилните оператори и Интернет-компаниите да пазят данни за трафика в продължение на най-малко една година.

Само преди месец и половина Народното събрание отхвърли това искане на силовото министерство. Веднага след това последва нова офанзива през БСП и ДПС за прокарване на тези текстове. В края на декември Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че тези предложения, които действаха в наредба на МВР, противоречат на българската конституция.

В дълга реч от парламентарната трибуна Михаил Миков обясни, че пред законодателната власт има два възможни пътя за справяне с престъпността. Според него първият е да даде възможност на МВР през законодателството да се бори с престъпността, която е станала твърде "мобилна". На своите опоненти, смятащи, че безконтролното следене нарушава човешките права, той обясни, че имат "изкривени разбирания за човешки права".

Виртуален "камък" за депутатите

Интернет активисти готвят виртуална грамада и лични гугъл-бомби за депутатите. Всеки депутат, който в четвъртък гласува за електронното следене, ще получи своя лична гугъл-бомба, обещаха интернет-активисти и блогъри, които са против поправките в Закона за електронните съобщения, даващи пълен и безконтролен достъп на МВР до следенето на интернет трафика.

Поименни линкове ще бъдат сложени на стотици интернет страници, поддържани от най-активните български блогъри. Ефектът ще бъде, че при търсене в Google с името на депутата на латиница или кирилица на предно място ще излиза линк към неговата лична страница в сайта gramada.eu.

Този сайт е замислен като виртуална Грамада. В него ще има информация за делата на депутата. Всеки минаващ ще може да се упражни в мятане на виртуален камък по образа му и да напише клетва като коментар, досущ като в едноименната поема на Вазов.

Инициативата се намира в този блог.

"Трябва да има повече оперативност при разкриването на престъпленията. Всякакви оправдания, свързани с правата на човека, са несериозни", допълни Миков като обясни, че системите за следене на разговорите през GSM, са създадени от правителството на СДС.

Той се оплака освен от липсата на правна възможност да се бори с престъпността и с бездействието на съда и мобилните оператори. Министърът обяви, че през нощта, както и през съботите и неделите, нито има кой да разреши подслушванията, нито има кой да изпълни заявките.

Трафикът и изстиващите трупове

Вътрешният министър добави, че МВР е "ведомството, което има най-силно развита система за вътрешен контрол". "Какво правиш, когато нямаш нищо друго, освен един телефонен труп?", бе риторичният въпрос, с който Миков се опита да стресне народните представители, за да гласуват промените в Закона за електронните съобщения.

Според него след като предплатените карти излязат от анонимност ще спадне многократно и необходимостта да се искат разпечатки от телефонни разговори. Един от аргументите на опозицията бе, че въпросите за разследването на тежките престъпления, въобще не бива да се предмет на този закон.

"Трябва да се справим с предизвикателствата на тероризма и организираната престъпност", добави още Миков.

Проверките на работата на МВР със специалните разузнавателни средства обаче показват пълна безконтролност. През миналата година стана ясно, че компютрите на оперативните служби не са сертифицирани да работят с класифицирана информация. Освен това в някои РПУ-та са поискали подслушване на телефони за разкриване на нарушители на правилата за движение по пътя.

Конституцията – готварска книга

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов обяви мнението на НДСВ, което е твърдо против прокарваните от БСП и ДПС текстове. "Моята коалиционна култура избледнява и се загубва, когато конституцията е застрашена. Не може на нея да се гледа като на готварска книга, с която всеки може да сготви някакво ястие", коментира жълтият депутат.

Той заяви, че текстовете се разглеждат в пълно противоречие с правилника на Народното събрание, както и че парламентът е показал пълно неуважение към институцията на националния омбудсман. Гиньо Ганев вече се обяви против исканията на МВР.

"Ако между свободата и сигурността, избереш последното, ти не заслужаваш и двете", каза още Спасов, цитирайки Бенджамин Франклин. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов също заяви, че промените противоречат на основния закон, защото нарушават правото на свобода и неприкосновеност на кореспонденцията.

"Още един аргумент против този закон е делото „Галерия” на ДАНС, от което стана ясно, че именно в специалните служби необосновано се правят разпечатки на неопределен кръг лица без да има данни, че те са участвали в някакво престъпление", каза депутатът.

Татяна Дончева от БСП погледна нещата от друг ъгъл. Според нейното мнение конституцията казва, че този тип въпроси могат да бъдат уредени със закон и те точно това смятат да направят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?