Шефът на БЕХ Жаклен Коен:

Чрез газовите връзки може напълно да заменим руските доставки

"Южен поток" умря, да живее "Турски поток"

Чрез газовите връзки може напълно да заменим руските доставки

Междусистемните газови връзки на България със съседните ѝ държави могат да заместят на сто процента получаваните в момента доставки на природен газ от Русия, ако се изработи регионална пазарна стратегия за подобен подход и тарифна структура за транзитните такси за преноса на суровината. Това коментира директорът на "Българския енергиен холдинг" Жаклен Коен пред журналисти след заседание на парламентарната комисия по енергетика.

На него бе обсъдено спирането от Русия на проекта за газопровода "Южен поток" и бе решено комисията да получи 40 документа по проекта, за да се запознае с тях.

Междувременно турския президент Реджеп Ердоган съобщи, че по предложение руския му колега Владимир Путин новият газопровод от русия до Турция, който ще замени "Южен поток", ще се казва "Турски поток"..

По думите на Жаклен Коен планираният капацитет на газовите връзки със съседните страни за трансфер на синьо гориво е предостатъчен за нуждите ни предвид постоянно намаляващото потребление на природен газ в България през последните години. То се движи около 3 млрд. куб. м годишно, а само връзката с Гърция се планира да е с първоначален капацитет от 3.5 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд. куб. м.

"Възможно е да доставяме газ и на съседни страни като Сърбия например. С развитието на интерконектора България-Сърбия бихме могли да изнасяме. Работим в пазарни условия и тази регионална стратегия трябва да се издържа от приходите от транзитни такси. Когато те са достатъчни, всички участници ще имат дивиденти и ще имат полза от такъв проект”, каза Коен.

По думите му на срещата в Брюксел във вторник е разгледана идеята Еврокомисията да подкрепи финансово газовата връзка с Гърция и свързвайки се с бъдещия Трансадриатически газопровод тя да придобие регионално значение. От Брюксел досега неведнъж отбелязаха, че България ще получи допълнителна финансова помощ за построяването на газовите си връзки.

Изявлението на президента Владимир Путин за спирането на "Южен поток” е сериозно, но БЕХ като търговско дружество работи с документи, а до момента въпреки всички публични изявления, БЕХ като акционер в проекта не е получил официално уведомление, заяви пред депутатите от енергийната комисия Коен.

Уведомихме руската страна, че промените по "Южен поток”, които са необходими, са толкова много, че е необходимо пристъпването към нов проект. Руската страна не е готова да обсъжда тези промени и ги оставя за следващ период, коментира още шефът на БЕХ.

От думите му стана ясно, че България е изпуснала два момента да приведе проекта по изискванията на Европейската комисия, заради което и се наложи той да бъде замразен у нас и спрян миналия понеделник от Путин.

Коен припомни, че подписването на междуправителственото споразумение за "Южен поток" през януари 2008 г. е предшествало влизането в сила на Третия либерализационен пакет и тогава в сила е бил Вторият енергиен пакет. Затова в края на април 2008 г. ЕК е уведомила България, че междуправителственото споразумение не отговаря на Втория пакет, а същото предупреждение идва и през 2013 г., съобщи Коен. Според него това са били двата момента, в които е можело да се предприемат стъпки всички документи по проекта да бъдат приведени в съответствие с европейското законодателство, но това не е направено от тогавашните управляващи, сред които и двата пъти БСП и ДПС.

Българското правителство не е променяло позицията си за "Южен поток”, която е за неговата реализация, но при спазване на европейските правила, посочи зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов.

Новият газопровод, който ще преминава през територията на Турция вместо отменения "Южен поток", може да бъде наречен "Турски поток", предаде РИА Новости, цитирайки турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

За реализацията на проекта, в Санкт Петербург вече бе създадено проектно дружество.

"По предложение на Путин решихме, че новият "Южен поток" може да бъде наречен "Турски поток". Той ще бъде положен по дъното на Черно море от Русия за Турция до границата с Гърция. Турция ще има достъп до толкова газ, колкото ѝ е необходим. По този начин Турция ще стане енергиен център за целия регион", каза Ердоган в сряда вечерта в Анкара по време на симпозиум за стратегиите в петролно-газовия отрасъл.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес