Чрез "Техномаркет" Пеевски влиза и в бизнеса с ИТ-услуги

КЗК одобри сделката с Миролио да стане след падането на запора върху 25% от акциите в делото за фалита на КТБ

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката между депутата от ДПС Делян Пеевски и италианския бизнесмен Едоардо Миролио за покупко-продажбата на 50 процента от компанията "Технмаркет", с което народният представител навлиза не само в търговията с битова електроника и електроуреди, но и в бизнеса с доставка на софтуер и услуги в областта на информационните технологии. Това става ясно от публикувано решение на сайта на антимонополния орган.

За да стане факт обаче придобиването от страна на "НСН Инвестмънт", където собственици са Пеевски с 90 процента и майка му Ирена Кръстева с 10%, трябва да падне запорът върху 25 на сто от притежаваните досега акции на Миролио. Той бе наложен от Софийския градски съд по искане на синдиците на Корпоративна търговска банка като обезпечение по воденото дело за фалита на банката.

Фирмата "Е. Миролио" ЕАД влезе в "Техномаркет" в края на 2014 г., когато придоби половината от акциите на компанията чрез прихващане в замяна на част от депозитите си в банката. Останалите собственици са "Домтех Холдинг" (15.15%), основателят на веригата Николай Китов (12.20%), Ангел Василев Велев (11.50%) и Евгений Борисов Гълъбов (11.15%), които при влизането на Пеевски в дружеството ще попаднат под неговия отрицателен контрол.

Това означава, че "НСН Инвестмънт" ще може да упражнява право на вето върху вземането на решения, които са стратегически за политиката на компанията, но без да има възможност самостоятелно да ги налага. Същевременно новият акционер, притежаващ отрицателен едноличен контрол, може да блокира приемането на стратегически решения, без да е длъжен да си сътрудничи с останалите собственици на капитала, за да определя търговското поведение на контролираното дружество, обясняват от КЗК.

Цената на сделката продължава да остава в тайна, в решението на комисията е заличен актуалният ѝ оборот. По данни за 2014 г. той е бил в размер на 541 млн. лв.

Със сделката Пеевски, който чрез влизането си в "НСН Инвестмънт" вече се осветли като собственик в "Булгартабак", във веригата "Лафка", в пловдивския завод за цигарени филтри и опаковки "Юрий Гагарин", в медийната империя от вестници, сайтове и разпространителски фирми, а преди дни договори и покупката на "завода "Химко" за 11.7 млн. лв., сега придобива контрола върху сериозни активи в други области чрез участието на "Техномаркет" в други дружества. Сред тях са "Х Ц България“ ЕООД, София, която се занимава с търговия на едро с битова електроника и електроуреди, "Техномаркет Ритейл" и "К енд К Електроникс“, които извършват търговия със стоки, посреднически и комисионерски услуги и търговско представителство, както и сервизната "К енд К Сервиз". "Теномаркет" притежава и фирмата за доставка на софтуер, предоставяне на ИТ-поддръжка и услуги "Балкан Софт" и има 50 процента от авиокомпанията "Биз Еър" съвместно с "Алфа Финанс Холдинг", но дейността на това дружество е прекратена още през 2011 г.

Въпреки съсредоточаването на толкова много активи в ръцете на Пеевски, КЗК счита, че това няма да доведе до господстващо положение и евентуална злоупотреба с него, тъй като "предприятията, участници в сделката, не са в хоризонтални и/или във вертикални взаимоотношения, както и не осъществяват дейност на свързани пазари".

Кога ще влезе Пеевски в новата си собственост зависи от хода на делото за фалита на КТБ, а решението на Софийския градски съд за налагането на запора върху акциите на Миролио се обжалва, по данни на вестник "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?