Чрез Тошо Пейков патриотичният съюз "Защита" овладял движението "Оборище"

- Какво се случи в периода от учредяването на политически кръг "Оборище" до конгреса, в който прерасна в политическа партия?

- Когато се формира така наречения политически кръг "Оборище", в него имаше най-различни хора. Някои от тях напуснаха съвсем приятелски, тъй като не бяха съгласни с посланието за членство в НАТО. Нещата се развиваха нормално, след което се взе решение този политически кръг да прерасне в политическа партия. До конгреса не е имало никакви проблеми.

- Конгресът , който беше през юни 2000 г. избра не вас, а Тошо Пейков за главен секретар и това стана с гласуване, което е една демократична процедура. Какво възразявате срещу това?

- Не, аз нищо не възразявам, и тогава не възразих. Както знаете, никакъв скандал няма около "Оборище". Просто огромната част от хората, които бяха свързани, се оттеглиха от тази инициатива. И нямаше как да възразя, защото "Оборище" буквално беше взето на абордаж. Буквално беше такъв преврат, че в такъв случай няма какво да възразиш, няма какви аргументи да извадиш.

- Казвате, че на конгреса "Оборище" е бил взет на абордаж и е направен преврат. Това са много силни думи. Кой извърши това?

- Превратът беше извършен с помощта на една организация, която сигурно доста хора са чували, наречена "Защита".

- Какво се случи на конгреса?

- На конгреса основната част от делегатите за първи път видяха и чуха "Оборище" и съм сигурен, че повече не са го видели и чули. Дойдоха два автобуса работници от строителни фирми, свързани с един строителен предприемач, който и сега е в управителния съвет на "Оборище", а преди това в офиса на "Защита" е текла паралелна подготовка за конгреса. Разбира се, тайна.

- Имаше ли хора от "Защита " на конгреса?

- Да. И най-основните изказвания, да кажем например на проф.Гиндев, както и на Йордан Тодоров...Ако не се лъжа, имаше две или три изказвания на представители от "Защита", поканени от г-н Тошо Пейков. Бяха ужасни изказвания, повярвайте ми, ужасно патриотарски и неща, които част от делегациите трудно понесаха.

- Вие тогава не влязохте ли с г-н Пейков в някакъв разговор. Както разбирам, поканата към "Защита" е била изненада за вас?

- Да, специално хората от "Защита " бяха голяма изненада за мене, както и бях изненадан на другия ден след конгреса от тяхното масирано присъствие на нашата пресконференция.

- Попитахте ли Тошо Пейков кой ги е поканил, как са се появили "Защита" на конгреса на Националното движение "Оборище"?

- Нямаше защо да го питам. Когато уточнявахме списъка на гостите, говорихме с него и решение на Управителния съвет за покани към "Защита" не е взимано. Предложението да поканим "Защита" още преди конгреса беше негово, така че не беше нужно да го питам. По-скоро го попитах "защо", все пак, след като няма такова решение, но в крайна сметка белята вече беше станала.

- Какво Ви отговори г- н Пейков на въпроса защо покани хората от "Защита" на конгреса?

- Разговаряйки с мен, той е развивал тезата, че патриотичните формации в България трябва да се обединяват. Колкото може повече да се обединяват, за да отидем всички на избори. Моят отговор беше, че първо, не сме само патриотична формация и второ, че е много важно тази формация какви принципи защитава. Първата разлика между нас и "Защита" е, че ние поддържаме тезата, че България трябва влезе в НАТО. Това е една твърде сериозна разделителна линия. А втората е, че ние казваме, че България е гражданска нация и такава трябва да бъде. Според мен ние сме наистина патриоти, те са патриотари. Просто няма как да отидем с такива хора където и да е. И това го казах едно към едно на г-н Пейков...

Много от тези хора са бивши полицаи, бивши генерали. Някакви хора, които трудно могат да се вместят и надявам се да не се вместват в съвременната политика по никакъв начин.

- Смятате ли, че чрез г- н Пейков "Защита " е проникнала в структурите на "Оборище"?

- Във всеки случай не е чрез мене, тъй като и проф. Гиндев, и Йордан Тодоров, и третият човек от "Защита", който се изказа - всеки от тях каза какъв хубав лидер би имало "Оборище", ако бъде избран Тошо Пейков. Това са изказванията на гостите. Аз няма да ги забравя.

Интервюто, което публикуваме със съкращения, е излъчено по радио "Свободна Европа"

*Заглавието е на mediapool.bg

Споделяне

Още от България