Чрез Турция Русия може да цака газопровода “Набуко”

Русия може да се противопостави чрез Турция на реализацията на проекта за изграждането на газопровода “Набуко” за доставка на ирански, каспийски и азербайджански природен газ за България и Западна Европа. Това става ясно от думи на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНТ в понеделник

“Турция, както е много добре известно, има много добри отношения с Русия и оттам си доставя големи количества природен газ. Русия не е привърженик на газопровода "Набуко", тя води политика в друга посока в региона”, посочи Овчаров. Той отново коментира, че проектът е в доста далечна перспектива, с доста трудности пред него.

Турция чрез държавната си компания БОТАШ е един от равнопоставените петима акционери в компанията “Набуко Интернешънъл”, заедно с България, Румъния, Унгария и Австрия. Анкара обаче в момента, освен че води усилени преговори с Москва за увеличаване на транзита на руски газ чрез разширение на газопровода “Син поток” и паралелна тръба, но и има съдебни проблеми с Техеран заради други договори за доставка на ирански газ.

Министър Овчаров посочи още, че “ние сме доста силно зависими от доставките на руски природен газ вече трийсетина година, пък и на енергийни ресурси от Русия, и петрола, от който станахме стопроцентово зависими преди шест години и половина (б.ред. след покупката на “Нефтохим” от “Лукойл”).

Ако съществува идеята, че България трябва да бъде затворена за "Газпром" или примерно българската ядрена eнергетика да бъде затворена за корпорацията "ТВЕЛ", която доставя ядреното гориво, или България да бъде затворена за "Лукойл", за руския нефт, нали, то трябва да се каже как и по какъв начин ще бъдат заменени тези компании, коментира икономическия и енергиен министър.

Не само България, Европа е зависима и светът е до голяма степен зависим енергийно от Русия, посочи още Румен Овчаров. “И това, което в момента изпитва Европа, е нещо, с което ние не можем да не се съобразяваме. От друга страна, според мен правилната позиция в момента е не да викаме "бият ни или ядат ни", а просто да използваме възможностите, за да реализираме стратегическия си национален интерес, изграждайки транзитна мрежа през България, получавайки съответните транзитни такси, ставайки наистина един енергиен център в региона в европейски мащаб. Няма друг път за България. Не можем да бъдем изолирани”, каза министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?