Чудесата на НК: Ако заразиш някого с венерическа болест – затвор. Ако заразиш няколко – глоба.

Снимка: Дарик Радио

Ако заразиш някого с венерическа болест, Наказателният кодекс (НК) предвижда затвор и глоба. Ако обаче заразиш повече от двама души, законът дава възможност да се разминеш само с глоба.

Този пример за несъразмерност на наказанията бе посочен от ръководителя на катедрата по наказателноправни науки в Софийския университет проф. Пламен Панайотов.

"С други думи законът едва ли не ви напътва, като страдате от венерическа болест, ако сте я подкарали наред, да заразите две или повече лица, защото там има възможност да минете с алтернативата и да бъдете наказан само с глоба" коментира той пред Дарик Радио.

Панайотов е консултант на новата концепция за наказателна политика, която бе представена от правосъдното министерство през изминалата седмица. Документът бе приет добре от магистрати, адвокати и научни работници, но бе изразено опасение, че всичко ще остане само на хартия.

По време на представянето много участници разкритикуваха правителството за непрекъснатите промени в законите в опит да се потушават скандали, а правосъдният министър Данаил Кирилов призна, че често на експертите им е трудно да спрат законодателните опити на депутатите, макар те да са пълни с грешки.

Панайотов посочи още абсурдни примери от действащите разпоредби на НК.

Ако водач на МПС прегази пешеходец на пешеходна пътека, в особено тежки случаи, това се наказва от 5 до 15 години. Ако обаче с МПС-то се качи на тротоара или, не дай Боже, влезе с него направо в двора на къщата ви и, събаряйки къщата ви, ви умъртви вътре, тогава наказанието е от 3 до 10 години, разказа той.

Друг типичен пример е наказанието за подправяне на регистрационен номер на кола. За него се предвиждат от 3 до 10 години затвор. Толкова е и наказанието за убийство двама или повече в състояние на афект.

Новата концепция за наказателна политика всъщност предвижда тотално различна политика от тази на ГЕРБ през последните 10 години.

Например – предлага се спиране на непрекъснатите промени в законите. Или край на практиката на често увеличаване на наказанията.

Предлага се и отпадане на доживотния затвор без право на замяна.

"Постоянното увеличаване на размера на наказанията не позволява те да бъдат адекватно отражение на естеството и степента на обществената опасност на престъпното поведение. Статистиката ясно сочи, че повишаването на размерите на наказанията не води до намаляване на престъпността", пише в документа.

По отношение на отмяната на доживотния затвор без замяна Панайотов твърди, че такъв тип наказания са нетърпими от юридическа гледна точка и според Европейската конвенция за правата на човека.

"Защото те не предполагат възможност за съда да се произнася периодично при едни или друфи обстоятелства следва ли да продължжи това наказание или не", заяви Панайотов.

Споделяне

Още от България