Чудесата в листовките към лекарствата

Умберто Еко

За да облекчи болката от артрозата, лекарят ми предписа лекарство, което ще нарека с измисленото име Мортак с цел да избегна някои скучни опровержения.

Преди да започна да приемам този препарат, аз, като всеки разумен човек, прочетох внимателно листовката, в която се описва при какви случаи не трябва да се приема лекарството (например при прием на бутилка водка или в случаи, когато трябва цяла вечер да се шофира тир от Милано до Чефалу (в Сицилия - бел. преводача), при проказа или пък при бременност с трима близнаци).

Моята листовка ме предупреждаваше, че при приема на Мортак могат да настъпят алергични реакции, подуване на лицето, устните и гърлото, виене на свят или сънливост, внезапни припадъци (особено при възрастните хора), намаляване и загуба на зрението, болести на гръбначния стълб, сърдечна и бъбречна недостатъчност, затруднения при уриниране.

При някои пациенти препаратът може да предизвика помисли за самоубийство или нанасяне на вреда на себе си, затова се препоръчва (предполагам, че в момента, когато се скача от прозореца) консултация с лекар (аз бих казал, че по-добре направо с пожарната).

Естествено, Мортак може да предизвика запек, конвулсии, болки в стомаха, а при съвместния му прием с някои други лекарства – затруднения с дишането и кома.

Не е нужно да споменавам за абсолютната забрана за шофиране или пък използването на други сложни механизми (представям си използването на преса на 50-я етаж на някой небостъргач). Ако пък приемете по-висока доза от предписаната или пък рязко прекъснете лечението, то това може да доведе до нарушения на съня, главоболие, гадене, безпокойство, диария, втрисане, депресия, извънредно изпотяване и замаяност.

При един на десет пациента се наблюдава повишаване на апетита, предпоставки за възможна превъзбуда, загуба на сексуално влечение, раздразнителност, разсеяност, унилост, загуба на паметта, тремор, затруднения при говора, настръхване, летаргия и безсъница (едновременно?), умора, намаляване на зрението, главозамайване, нарушение на равновесието, сухота в устата, повръщане, поява на газове, затруднена ерекция, подуване на тялото, усещане за опиянение, което прави походката несигурна.

При повече от един на хиляда случаи е възможно понижаване на кръвната захар, промяна при самовъзприятието, поява на депресия, резки промени на настроението, затруднен говор, загуба на памет, халюцинации, пристъпи на паника, апатия, странни усещания (sic), неспособност за достигане на оргазъм, задържане на сперма, отъпяване, нарушение при движението на очите, понижени рефлекси, кожна чувствителност, загуба на вкусови качества, киселини в стомаха, треперене, загуба на съзнание, припадъци, изострена чувствителност към шум, сухота в очите и чувство на подутост, сълзене, нарушаване на сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане, високо кръвно налягане, вазомоторни смущения, затруднено дишане, сухота в носа, оток в коремната област, повишено слюноотделяне, гастрит, загуба на чувствителност около устата, изпотяване, втрисане, гърчове, болки в ставите, болки в кръста, инконтиненция, затруднение и болка при уриниране, слабост, припадъци, жажда, стягане в гръдната област, изменение в състава на кръвта и функционирането на бъбреците.

За това какво може да се случи на по-малко от един на хиляда няма да споменавам : не бива да бъдем чак такива загубеняци, че да попаднем в тази графа.

Не изпих нито едно хапче, защото бях сигурен, че ще получа вода в колянното капаче (макар това да не беше споменато в листовката), както го описваше безсмъртният Джером К. Джером.

Исках да изхвърля лекарството на боклука, но така можех да предизвикам мутация на плъхове с епидемични последствия. Заключих лекарството в метална кутийка, след което я зарових в парка, където не припарва жива душа.

Трябва да отбележа, че за това време болките, които бяха свързани с артрозата, изчезнаха.

Превод Мая Златкова

Споделяне

Още от Свят