Чудесата в Созопол не секват: Може би е открито миро от Свети Николай Чудотворец

Божидар Димитров

Чудесата в Созопол не секват и вероятно няма да секнат, поне докато ги разгласява директорът на Националния исторически музей (НИМ) и виден созополски земляк Божидар Димитров.

Пред агенция "Фокус" историкът и обяви, че май е намерено миро от Свети Николай Чудотворец при проучванията на едноименния храм в Созопол. Това допускали археолози, работещи по проучванията.

Димитров разговарял с ръководителя на проучванията, археолога Димитър Недев, който е директор на Историческия музей в Созопол.

По думите на Божидар Димитров - в олтарната част на църквата "Свети Николай Чудотворец” в Созопол, там, където обикновено се слагат свети мощи, е открито малко гърненце с капак, което явно съдържало някаква течност.

Божидар Димитров припомня пред агенцията, че преди две години, когато още бил министър без портфейл, поискал мощи от Свети Николай Чудотворец от Италия, където светецът е погребан. Мощи му били отказани, защото саркофагът, в който е погребан, е зазидан, но – всяка година на 8 май изтичало миро, което се събирало в малки богато украсени шишенца, и така се ощастливявала някоя църква.

"Тогава ни дадоха две такива шишенца, едното от които е за новостроящата се църква. Църквата, която се проучва, е строена в VІ век, разрушена, и в ХІ век – въздигната наново. Аз предполагам, че по-скоро при построяването през ХІ век са изискали това миро и са го поставили там”, казва още Божидар Димитров.

След което обяснява връзката между практиката преди десет века и днес. "При проучванията на тази църква, както вече сме съобщавали, са намерени три императорски печата – на Василий Българоубиец, на Теодора и още един. Очевидно тази църква е била под покровителството на императорите и те са могли да изискат свето миро, което има стойността на свети мощи", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България