Бойко Борисов коментира как се използва Авиоотряд 28:

Чудим се какво да правим ербъсите, затова ги даваме да се вози, който ги поиска

Премиерът не харесва правителствените "нискотарифни еърбъси" и се чуди на кого да ги дава.

Правителството се чуди какво да прави купените от предишния кабинет правителствени самолети ербъс и затова ги дава да се вози с тях “който ги поиска“. С тези думи премиерът Бойко Борисов отговори в петък в парламента на недоволството на депутати от опозицията, на които председателят на парламента Цецка Цачева не позволи да му зададат въпроси за скандалния полет на правителствения самолет с футболистите от "Витоша Бистрица" и "Чавдар Етрополе".

“За разлика от вас ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим, и след това отстраняваме. Иначе нямаше да купите два нискотарифни ербъса, които да наречем правителствени самолети, и да се чудим какво да ги правим", обърна се към депутатите Борисов.

"И до ден-днешен се чудим какво да ги правим и затова ги даваме да се возят, който ги поиска, иначе трябва да пратим пилотите да летят с други компании, за да наберат часове“, каза Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Корнелия Нинова, свързан с доклада за националната сигурност, приет през юни 2012 година.

Недоволството на депутати от левицата и от Синята коалиция избухне вчера, когато от изявленията им стана ясно, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е упражнила "парламентарна цензура" и е "покрила" министър-председателя Борисов от въпросите на депутатите от Синята коалиция Иван Иванов и на БСП Петър Курумбашев, свързани с полетите на Авиоотряд 28.

Цачева отхвърля питането на депутатите за използването на авиоотряда с мотива, че предприятието е юридическо лице и премиерът няма отношение към него.

В петък Иванов и Курумбашев отново повдигнаха въпроса за цензурата в пленарната зала.

Иванов призова премиерът да се извини за полета до Варна на футболистите от "Витоша Бистрица" и "Чавдар Етрополе", чиито играчи са Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров.

"Ако този, който носи отговорност за полетите на Авиоотряд 28, не може да отговори в парламента, кой министър отговаря за този въпрос", попита Иванов.

На нападките на Иванов и Курумбашев председателят на парламента Цецка Цачева отговори с думите: "Днес надминахте арията на тримата тенори, която вчера изпяхте пред медиите".

Тя посъветва Курумбашев да чете не само правилника на авиоотряда, но и правилника на Народното събрание, които не позволявали въпросът му да бъде допуснат.

Споделяне

Още по темата

Още от България