"Чудо" в църква в Скопие – фреските се самопочистват

"Чудо" в църква в Скопие – фреските се самопочистват

"Феноменът на самопочистване на фреските се случи завчера на големия християнски празник Цветница, една седмица преди Великден. Хиляди вярващи дойдоха в църквата "Свети Димитър" в Скопие, за да видят феномена на самопочистване на фреските, да се покаят и да се помолят за здраве и късмет. Вярващите бяха от всички райони на страната, пише македонският в. "Вечер" във вторник.

Пречистването започнало на празника Цветница от фреската Въведение на пресвета Богородица на влизане в църквата, а след това на фреските Възнесение Христово, Опело Христово, Свети апостол Петър и Павел, Свети  Архангел Михаил и на други фрески.

Подобен феномен, пише изданието, е бил забелязан само в Русия през тридесетте години на миналия век, когато в една  църква започнали да се връщат естествените бои на фреските и иконите. Естествените бои се връщат най-вече на ореолите на нарисуваните светци, а също така и на част от техните одежди, които са нарисувани със златна боя.

"Те сами започнаха да се почистват и обновяват. Много от образите на светците, които до момента не можеха да се видят от свещите и прахта, сами започнаха да се почистват и да имат онзи свеж първоначален цвят, който имат новите икони и фрески", заявил свещеник от църквата.

Църквата била посетена от  главата на Македонската православна църква  архиепископ Охридски и македонски Стефан. Македонският премиер Никола Груевски и представители на правителството също посетили църквата "Свети Димитър".

"Мисля, че това е още една божия промисъл, божие послание, божия покана за македонския народ, който неслучайно много пъти е споменаван в Библията и който винаги е знаел собствената си идентичност", заяви Груевски.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?