Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Чумата по свинете застигна трети голям комплекс

БСП иска оставки и допълнителни 70 млн. в евробюджета за 2020 г.

3 коментара
Чумата по свинете застигна трети голям комплекс

Чумата по свинете се разраства бързо, чакат се още огнищата, трети промишлен свинекомплекс в село Голямо Враново е засегнат.

Кризата е "невероятна", но са предприети всички мерки за ограничаване на заразата. Битката с болестта е умъртвяване на животните по хуманен начин и загробване. Всички регистрирани стопани ще бъдат обезщетени, а за тези с нерегистрираните прасета в задния двор ще се чака решение на Европейската комисия. Това стана ясно от изслушването на министъра на земеделието Десислава Танева пред Народното събрание.

Изслушването ѝ беше по искане на БСП. Левицата настоя в парламента да бъде и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, който е председател на Националния епизоотичен щаб, но той се оказа в Смолян.

Заради чумата по свинете БСП поиска оставките на вицепремиера Томислав Дончев, на земеделския министър Десислава Танева, на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Към момента обаче никой няма намерение да ги подава.

"Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете. Дончев, като ръководител на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и трябва да си подаде оставката. Директорът на БАБХ трябва да бъде освободен от премиера Борисов веднага. Тъй като министърът на земеделието говори неистини и бе опровергана от ЕК, оставката ѝ вече трябваше да бъде депозирана", заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев.

"Аз винаги мога да подам оставка. Този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това го казвам най-откровено", коментира Танева пред журналисти исканата ѝ оставка.

Междувременно, евродепутатът Иво Христов от БСП отправи предложение да бъдат отпуснати допълнителни 70 млн. евро в бюджета на ЕС за 2020 г. за борба с африканската чума по свинете.

Бедствието

Към днешна дата има регистрирани 21 огнища при домашни свине в 6 области - Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Засегнати са и две индустриални ферми в селата Николово и Бръшлен, Русенско, каза Танева.

В сравнение с Румъния, където броят им е 1500, у нас не са много, констатира Дончев, с уточнението, че ситуацията е "тежка".

Чакат се обаче още нови огнища, защото "юли, август и донякъде септември е пикът на това заболяване като проявление в крайна фаза", каза Танева.

На практика засегнати от чумата са областите, където се намират 65-те промишлени свинекомплекса в страната, в които се отглеждат около 600 000 прасета. Около една десета от тях ще бъдат умъртвени с днешна дата – 17 000 в Николово и 40 000 в Бръшлен. Избити са и още 500 домашни свине, които се отглеждат от хората в задния си двор, каза Дончев.

Трети промишлен свинекомплекс в русенското село Голямо Враново също е засегнат, съобщи БАБХ. Там се отглеждат около 30 000 прасета, които също ще бъдат избити. По хуманен начин ще бъдат умъртвени и домашните свине в 3-километровата зона около свинекомплекса. Той попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен. Третият в село Николова също се намира в близост до тях на не повече от десетина километра.

Избран е методът за евтаназия с въглероден диоксид, който се запечатва с пяна, като най-хуманен и безопасен, обясни Танева. Каза, че той се ползва и в други страни, засегнати от чумата.

Животните се загробват, а не се изгарят в екарисажите, за да не се разнася заразата, а и защото няма да могат да ги поемат, обясни Танева. Уточни, че по този въпрос се е консултирала от три страни – с бизнеса, ветеринари и експерти от Европейската комисия, за да е сигурна, че решението е правилно.

"С всички действия, които координирано приемат всички служби, съм се запознала в детайл и съм ги съгласувала от три страни, за да се уверя в тяхната правилност, тъй като самата аз нямам ветеринарно образование. Консултирала съм ги със свиневъдния сектор, индустриалния, с европейските власти и експерти и с българските ветеринарни власти в детайл", каза Танева.

Даде пример със свинекомплекса в Бръшлен, където на вечер измират по 60 свине и за да бъдат изгорени всичките в подвижния инсенератор ще са нужни 6 месеца.

Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България, коментира еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис пред БНТ.

"Мога да ви покажа примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби", каза Андрюкайтис.

Мерките

Земеделският министър увери, че са взети всички мерки за ограничаване на огнищата на заразата.

В 3-километровата зона около огнищата се провежда принудително убиване по хуманен начин на всички домашни свине, отглеждани в животновъдни обекти и за лични нужди.

В 10-километровата зона се извършват клинични прегледи и лабораторен контрол, контрол на движение на домашни свине.

"В зоните на рестрикции са създадени пропускателни пунктове на основните пътни артерии, пунктовете за дезинфекция на преминаващи моторни превозни средства и проверка за нелегално движение на живи свине и продукти от тях", каза още Танева.

Заяви, че ще разчита на ловните дружинки в битката с популацията на дивите свине. Те ще претърсват в огнищата за трупове, а извън карантинните зони ще има масов лов на глигани с капани и отстрел.

Взети са мерки за биологична безопасност и по отношение на фуражите и храненето на животните, както и за дезинфекция на граничните пунктове от страните с африканска чума по свинете.

"Искам в обхвата на тези мерки да потвърдя, че да, днес гръцкото министерство на земеделието въведе допълнителни ограничителни мерки, за да предпази разпространението на африканската чума по свинете", каза Танева. Посочи, че е "абсолютно забранено" внасянето на свинско месо от България към Гърция. Проверките ще бъдат постоянни на потока от туристи или хора, които преминават.

БСП: Браншът е под риск да бъде унищожен

Това е най-голямата криза в българското животновъдство досега, чиито загуби могат до достигнат до 2 млрд. лева, каза Стоян Мирчев от БСП. По думите му само от избиването на 57 000 прасета става въпрос за около 4 милиона килограма месо.

Този сектор осигурява над 50% от потреблението на червени меса у нас, каза Светлана Бъчварова.


"На път сме всичко това да се срине и индустриалното производство на прасета да бъде унищожено", заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по земеделие проф. Бъчварова.

Според депутата Цветан Топчиев от БСП бързото разпространение на болестта се случва не само поради естеството на заболяването, а и заради организационни и структурни недостатъци - премахването на ветеринарните участъци, разделението на държавни и частно практикуващи ветеринарни лекари, бюрократични процедури и ниското заплащане на труда на ветеринарните специалисти.

Еврокомисията ще помогне

Държавата ще обезщети собствениците на регистрирани прасета, каза Десислава Танева. Помощта ще бъде с между 50 и 100%. Такова рефинансиране се очаква да получим от страна на ЕК, защото се прилагат мерките за справяне с болестта, стана ясно от думите на Танева.

Въпросът с обезщетенията на личните стопанства, които не са регистрирани, ще се постави на ниво ЕК. Брюксел трябва да вземе решение дали да получат помощ, каза Танева.

Еврокомисарят по храните обеща, че хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите, каза Андрюкайтис.

Допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по свинете да бъдат предвидени в бюджета на ЕС за 2020 г. – такова предложение направиха евродепутатите Иво Христов (България) и Кармен Аврам (Румъния).

Те предлагат увеличаване с 50 милиона евро на перото "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията" и с 20 милиона евро - перото "Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза".

Идеята е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам - на фермерите за справяне с последиците от африканската чума по свинете.

Второто предложение цели да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу африканската чума по свинете. В момента няма ваксина срещу това заболяване.

По информация на Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на ЕК (SANTE), от началото на годината до средата на месец юли има регистрирани 3548 случая на африканска чума по свинете в ЕС - 334 случая при дивите прасета и 3214 сред домашните прасета (това включва животните в индустриалните комплекси и домашните такива). Общо от болестта са засегнати 13 страни предимно в Източна Европа.


подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. P15Petar
  #3

  Съмнително последователно и бързо разпространение на епидемиите по животните...

 2. .text
  #2

  А аз чакам да удари правителството и/или прокуратурата. Там едни големи свини са се навъдили...

 3. Панайот
  #1

  Спасението е да станем мюсюлмани или да приемем юдеизъмът.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.