Чупи-купи: Полицаи от ГДБОП събрали пари за смяна на грешно разбита врата

Полицаи от ГДБОП са събрали лични средства, за да подменят разбита по погрешка врата при специализирана акция. Това заявиха от МВР в отговор на запитване на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Гафът бе направен при операция срещу ромски лихвари в столичния квартал "Левски". Вместо в жилището на заподозрян антимафиотите влетяха заедно с вратата в апартамента на младо семейство с бебе и ги арестуваха. Впоследствие се оказа, че те нямат нищо общо с издирваната престъпна група. По случая започна вътрешна проверка, след която бяха наказани двама служители.

Боклуци, млъквайте! Навигацията ни доведе

На 5 октомври МВР и прокуратурата съобщиха, че са провели акция срещу предполагаема престъпна група, занимаваща се с рекет, имотни измами, лихварство и наркотици. Претърсвания бяха извършени в четири столични квартала - "Абдовица", "Христо Ботев", "Враждебна" и "Левски". Ден по-късно шефът на ГДБОП Любмир Янев призна, че по време на операцията е станал гаф – разбита е грешна врата. На кадри от акцията се видя, че в нея са участвали и служители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

Седмица след това самите потърпевши разказха пред бТВ как антимафиотите са влезли в грешното жилище.

"Събудих се сутринта в шест без пет от голям трясък, от бутане по външната врата и се показах на прозореца и попитах: "Какво става, кой бута?". И един господин се показа и вика: "Тихо, госпожо, ние сме от ГДБОП". И аз викам: "Къде отивате, кой търсите?". И той вика: "Тихо, тихо, срещу вас отиваме", разказа Десислава Крумова, чиято дъщеря живее във въпросния апартамент.

Тя допълни, че маскираните полицаи ги наричали "Боклуци" и наредили им веднага да предадат телефоните си. След като разбрали грешката си, на място дошъл един от началниците и обяснил, че грешката идва от навигацията в полицейската кола.

"Аз попитах: Как се случва така да влезете в някой апартамент, не го ли проучвате? Еми, госпожо, мапс-ът ни доведе, навигацията. Това е ненормална история", разказа Крумова.

Версията с грешка в навигацията бе представена и от вътрешния министър Христо Терзийски с парламента. Тогав стана ясно, че уволнения заради гафа няма да има.

Доброволно събрани парични средства

Двама служители от ГДБОП все пак са били наказани, става ясно от отговорите на МВР. Единият е санкциониран с "порицание" за 6 месеца, а другият с "писмено предупреждение" за 3 месеца.

"От извършената проверка са установени пропуски по организацията и занижен контрол при провеждането на специализирана полицейска операция в столичния квартал "Левски". Събрани са и данни за нарушения на служебната дисциплина", пишат от МВР.

Повредената врата в била възстановена още същия ден, казват още от силовото ведомство. В рамките на седмица тя е била сменена с нова "по избор на пострадалите".

"Всички разходи по възстановяване на щетите са покрити с доброволно събрани парични средства от служителите на ГДБОП", посочват от МВР.

Врата след врата

ГДБОП има печална история с нахлуване на грешни адреси. През 2010 г. например маскирани и въоръжени полицаи влязоха в дома на певеца Красимир Аврамов и го арестуваха. Година по-късно варненско семейство се оплака, че са разбили вратата им рано сутрин, след като сбъркали входа на блока. През 2014 г. полицаи нахлуха в дома на възрастно семейство от Видин. Впоследствие тогавашният вътрешен министър Йордан Бакалов лично ги посети и им се извини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?