Чужд консултант търси спасение за въглищните ни централи

До октомври държавата щяла да предложи на ЕК за одобрение механизмите за капацитет

Петкова традиционно се включи в честването на Деня на миньора, сн. БГНЕС

Преди броени дни "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е сключил договор с международен консултант за разработване на механизъм за разпределяне на капацитети за въглищните централи, които да им осигурят финансиране и продължаване на съществуването. Този механизъм ще бъде представен за одобрение в Европейската комисия през октомври, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти преди честването на Деня на миньора от Българската минно-геоложка камара в неделя. Празникът се чества на Успението на Св. Йоан Рилски, който е избран за патрон на миньорите.

Петкова не даде подробности как е избрана фирмата и колко ще получи за работата си. От Министерството на енергетиката уточниха пред Mediapool, че консултантът е "Фронтиер Економикс". Фирмата има 20-годишен опит с съветването в областта на енергетиката, клитатичните промени, регулациите и други области. Има офиси в Брюксел, Берлин, Кьолн, Дъблин, Лондон, Мадрид и Париж.

За разработването на механизми за капацитет, които да осигуряват сигурни средства за производителите на ток от въглища, а дори и за всички останали електроцентрали, Петкова и експерти от ведомството и частния бизнес говорят от началото на 2019 г. Такива механизми за заплащане на твърди цени на производителите на електроенергия за това, че разполагат с мощностите, работят в редица европейски държави. Тези плащания, които гарантират приходи за централите, обаче влизат в цената на електроенергията. И поради тази причина правителството на Борисов, който веднъж вече подаде оставка заради поскъпване на тока, парното и газа, не е склонно да ги въведе и така да замени плащанията за студен резерв, които в момента отиват основно в централите на Христо Ковачки и в ТЕЦ "Варна" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. 

Още от септември 2018 г. ведомството търси начини да спаси силна задлъжнялата и губеща държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", която реално е заплашена от несъстоятелност. Към юли тази година нейните дългове надхвърлят 1.5 млрд. лв., основно към БЕЗ за купени ѝ парникови емисии, за да може да функионира. Загубите на централата нарастват с още 132 млн. лв. за периода.

Отделно от търсенето на начини за стабилизиране на приходите на държавната ТЕЦ, собственикът ѝ БЕХ у поискал от Брюксел одобрение да вдигне капитала на компанията с 600 млн. лв., за да не е застрашена от фалит. Тъй като това е държавна помощ, тя трябва да бъде съгласувана с Еврокомисията.

Сега Петкова отново заяви, че ведомството ѝ работи "съвсем целенасочено" в посока решаването на проблемите на въглищните централи, които осигуряват 46% от електрическата енергия на страната.

По думите ѝ консултантът "Фронтиер Економикс" ще направи анализ на адекватността на производството при различни сценарии на развитие на пазара. През април тази година от Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) заявиха пред Mediapool, че работят върху изготвянето на национален анализ на сигурността на доставките на електроенергия и изчисляване на коефициенти за надеждност на енергийните мощности, за да се намери отправната точка за определянето на размера на държавната помощ, която ще се предоставя по бъдещия механизъм за капацитет. Към момента не е отчетена работата на ЕСО по този въпрос.

Енергийният министър заяви в неделя, че анализът, който сега ще прави консултантът, е необходимо условие, за да бъде обоснована нуждата от въвеждането на механизъм за капацитет. След изготвянето на оценката, консултантът ще разработи и предложи механизъм за предоставяне на капацитетни услуги в съответствие с изискванията на променения Регламент за вътрешния пазар на електроенергия, който ще влезе в сила от началото на 2020 г. По нейните думи, това изглежда оптимален вариант за България, в който мощностите, участващи в механизма за капацитет, ще могат да предоставят своите услуги на пазара за по-дълъг период.

Енергийният министър отказа да коментира дали вече има подадени заявления за участие в процедурата за търсене на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", за интерес към придобиване на миноритарни дялове в спрения засега проект, или да купуват дългосрочно електроенергия от атомната централа.

Срокът за заявяване на интереса към процедурата изтича в понеделник следобед, очакванията са на следващи яден от енергийното министерство да съобщят има ли и чий е интересът към възобновяване на ядрения строеж. Би трябвало да стане ясно и как ще продължи процедурата, която в момента е с много широки параметри и възможности за индивидуално преговаряне както от страна на държавата, така и между самите компании, заявили интерес.

Към момента не са ясни сроковете, в които ведомството трябва да се произнесе как ще продължи процедурата, кога ще се обявят потенциалните кандидати, които ще бъдат подканени да подадат оферти в различните категории на търга и кой ще оценява техните предложения и по какви критерии.

"Моля ви да изчакаме и утрешния ден и когато приключи всичко, свързано с подаването на заявление с цялата процедура по подаване на заявление, веднага след това ще ви информираме“, заяви още Петкова.

Та въпрос какво следва след 19 август, министърът поясни, че датата не е сакрална, а по-скоро началото на същинската част на стратегически инвеститор.

"След това на база на тези заявления комисия, която се състои от членове от Министерство на енергетиката, от БЕХ, от Националната електрическа компания, ще разгледа всички постъпили заявления и ще определи кратка листа на компании, с които би желала да води преговори. Тогава ще се отправи покана до съответните компании, с които ние считаме, че е добре да бъдат проведени такъв тип преговори. Те ще бъдат поканени да подадат обвързваща оферта. След това следва същинската част от преговорите" отново без конкретика каза Петкова.

"Индикативният срок, който ние сме определили на база на отделните етапи от процедурата е в рамките на 12 месеца. Това са все пак сложни преговори. Тук става въпрос за много важни неща, много важна процедура“, допълни тя и изрази мнение, че процедурата трябва да завърши успешно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес