Чужденец е арестуван заради фалшиви новини за заразени

Над 400 души са поставени под карантина

Младен Маринов, Снимка: БГНЕС

Мъж е арестуван заради разпространяване на фалшиви новини за коронавируса, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Той е бил задържан от полиция и служители на ДАНС. Случаят е от пловдивско. Маринов определи дейността му като "подривна" и подчерта, че в момента службите за сигурност следят много активно онлайн пространството.

"Искам да предупредя всички"

"Разпространява, че в определено учебно заведение има над 100 заразени, но ръководството крие. Което в такава ситуация може да доведе до напрежение сред обществеността. Искам да предупредя всички, че в такава ситуация не бива да се заиграват със страховете на хората. И второ – следим и онлайн пространството", заяви Маринов пред бТВ.

При ареста са открити и малко количество наркотици, допълни той. От думите му не стана ясно за кое училище е говорил задържаният. Маринов каза само, че случаят е от област Пловдив.

Пред БНР шефът на пловдивската полиция Йордан Рогачев обясни, че става дума за чужденец, студен по медицина. Той написал твърдението си в публичен чат. Младият мъж е от Бангладеш, гражданин е на Великобритания. Той е бил арестуван за 24 часа, а материалите са докладвани на прокуратурата.

Винаги сме усещали трудности там

Над 400 души са под различен вид карантина в момента, каза още вътрешният министър. Въпреки че той, както и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, отчитат повече желание у обществото извънредните мерки да се спазват, продължават нарушенията.

"Имаше случай в Благоевград, намерихме го в едно съседно село, в явно нетрезво състояние", каза Маринов.

До момента има общо шест дела по спешно приетия от парламента текст в НК, който предвижда 5 години затвор. Четири от тях са в София, по едно е образувано във Варна и Монтана.

През последните дни полицията е прекратила множество планирани сватби и други сбирки на големи групи хора, обясни вътрешният министър. Част от тях са в ромски махали.

"Ние винаги сме усещали трудности там, но с по-интензивен контрол и последователност постигаме резултат. Вече има действия, ще посоча Пловдив, има среща с лидерите на тези общности. Да им кажем, че това е опасно, да им разясним. До известна степен това е традиция в такива общности и те не осъзнават, че по този начин се поставят под заплаха", каза Маринов.

Телефонни измами

След обявяване на извънредното положение вече са регистрирани няколко опита за телефонни измами чрез използване на коронавируса, каза още Маринов. Схемата е позната – непознати звънят на възрастни хора и обясняват, че техен близък е заразен, има нужда от пари за лекарство или за настаняване в болница. Другият вариант е измамниците да се представят за здравни инспектори и да предлагат обезпаразитяване по домовете. Засега не е регистриран успешен опит.

Над 1600 обаждания

При обаждания, свързани с коронавируса, операторите на тел. 112 пренасочват към четирима медицински специалисти, които отговарят и дават съвети как да се действа, каза още Маринов. За последните 24 часа тези хора са получили над 1600 обаждания.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?