Чужденци купуват цели села за затворени селища в Родопите

Чужденци купуват цели села за затворени селища в Родопите

Два пъти са нараснали сделките при недвижимите имоти с руски граждани през миналата година, съобщи в понеделник изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес” Катя Ценова.

Руснаците търсят предимно луксозни имоти, средно за над 100 хил.евро при сигурна прогноза, че ще увеличат цените си след влизането на България в Европейския съюз.

Новата мода сред чуждестранните инвеститори са запустелите села и махали в Родопите, съобщиха от специализираният сайт за недвижими имоти imoti.net.

Чуждестранни инвеститори заявяват интерес за купуване на цели села, които да развият в селища от затворен тип. Преимуществото на подобна сделка е, че имотът може да се обособи като отделна административна единица, да получи статут на община и да ползва европейски субсидии за развитие на слабонаселените райони.

Идеята на инвеститорите е да направят природосъобразни селища, в които да се съхрани архитектурата и особеностите на родопската къща. Плановете били новите селища да се слеят с природата около тях и по тази причина не се ползват типичните строителни техники за последните години.

Според местни брокери, интересът на чужденци към инвестиция в родопските села се отчита от есента на 2006 година. Прогнозата на експертите е, че бумът на търсенето на този тип имоти предстои. Повишаване на инвеститорския интерес се очаква през пролетта и лятото на 2007 година. 

По данни на imoti.net, цените на къщите в района се предлагат средно по 160-170 евро/кв.м. Най-скъпи са имотите, които са близо до зимния курорт Пампорово. Новите къщи, които са строени в непосредствена близост до курорта, се оферират на цени от 1100 евро за квадрат.

Сериозен спад при сделките с парцели близо до брега на Варна, отчитат от националната агенция за недвижими имоти “Адрес”. В последните месеци на миналата година, инвеститорите се въздържали от сделки с терени заради неяснотите около европейската екологична мрежа “Натура 2000”.

Традиционното търсене на еднофамилни къщи около Варна се е изместило към близките села в радиус от 25 – 30 км., където все още могат да се намерят къщи на цени между 50 и 70 хил. Евро, коментира изпълнителният директор на "Адрес" Катя Ценова.

Купувачите се отдръпнаха от парцелите по Черноморието, защото не са наясно кои от тях ще попаднат в защитената зона. Прогнозата на агенцията е, че тази тенденция ще продължи и през първите месеци на 2007 година.

Eдна от най-характерните черти на пазара за недвижими имоти през изминалата година е удължаването на срока за сключване на една сделка, коментира Катя Ценова. От “Адрес” обясняват по-дългия срок с по-голямото търсене на имоти през изминалата година, в сравнение с 2005 година.

Тогава са се променили и критериите за луксозно жилище на купувачите. Представите на българския купувач за луксозен имот вече стигнаха до 300 хил.евро.

По данни на “Адрес”, за миналата година сключените сделки за недвижими имоти в страната са били с близо 15 % повече спрямо 2005 година.

Характерно за пазара на имоти през 2006 година е и активизиране на сделките в по-малките областни центрове.

Според данните на “Адрес”, най-голям скок при цените на недвижимите имоти се отчита в Стара Загора - 30.33%. През изминалата година средната цена на квадратен метър в Стара Загора е 486.17 евро.

Общото поскъпване на жилищните имоти у нас средно за страната е малко над 12 на сто. Отчетената средна цена на жилищата за цялата територия през 2006 година е била 624,83 евро/кв.м., спрямо 557,53 евро за квадрат през 2005-та година.

Според брокерите на “Адрес”, изчерпването на добрите парцели за строителство в София е насочило инвеститорите към втория по големина град в България Пловдив.

За миналата година столицата отчита покачване на цените с 12.53% средно. Най-много са поскъпнали жилищата в кварталите Младост, Люлин, Гео Милев, Редута и Дружба.

Прогнозата на специалистите от националната агенция за недвижими имоти у нас е, че през 2007 г. предприемачите ще насочат инвестициите си към районите, известни като балнеоложки центрове. Според изпълнителния директор на “Адрес” Катя Ценова, населените места като Велинград, Сандански и Хисар, където се развива СПА туризма са били подценени от предприемачите, но през тази година ще влязат във фокуса на инвеститорите.

Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?